Vánoce, stejně jako jiné oslavy a svátky nás svádí z naší cesty a přímo vybízejí k uvolnění. Nic proti ničemu. Naopak! Občasné upuštění od každodenní rutiny a stresu je přínosné. Všechno má své následky. Pojďme se společně podívat na to, jak si Vánoce můžeme plnohodnotně užít a nezpůsobit si tak újmu na zdraví nebo na postavě.

#1 ZDRAVÉ PEČENÍ CUKROVÍ

Zdravější pečení cukroví je zábava. Zkuste obměnit v klasických receptech nezdravé suroviny jako je bílý řepný cukr nebo pšeničná mouka, nebo vymyslete vlastní recept.

  1. Pšeničnou mouku nahraďte zdravější bezlepkovou variatnou (arašídovou, lískoořechovou, mandlovou, kokosovou, pohankovou)
  2. Část mouky můžete nahradit mletými oříšky. Oříšky dodají cukroví příjemnou chuť, aroma, vlákninu a zdravé tuky.
  3. Používejte při pečení zdravé tuky. Při výběru másla dbejte na kvalitu a místo margarínů zvolte kvalitní farmářské máslo, kokosový olej, přepuštěné máslo ghí neboi ořechové krémy
  4. Vynechte rafinovaný bílý cukr, který obsahuje pouze prázdné kalorie! Nahradit ho můžete přírodními sladily jako je kokosový cukr nebo datlový cukr, které obsahují navíc živiny. Na obalování rohlíčků použijte moučkový březový cukr xylitol.
  5. Vyrobte RAW cukroví z datlí, sušených meruněk či švestek, mletých oříšků a semínek. Ideální pro přípravu jsou datle medjool, které jsou lépe zpracovatelné než klasické datle a nemusí se namáčet.

#2 ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL I O VÁNOCÍCH

Zkuste sezení na gauči u Netflixu proložit procházkami přírodou. Načerpáte mnohem více energie a možná i trochu promrznete. Možná vás to promrznutí namotivuje k tomu, přečíst si článek o otužování a zkusíte to také.

Na procházku s sebou si připravte do Good Karma Mug kávucoffree nebo čaj

#3 ACH TY DÁRKY!

Nemáte na to čas, nebaví vás to, nemáte nápady? Nezoufejte! Dárkové poukazy udělají radost každému. Hodnotu dárkového poukazu si můžete zvolit sami a obdarovaný si může v klidu udělat nákup podle vlastních představ.

Pokud na dárky čas máte, nekupujte zbytečnosti, které ničemu neprospějí. Dejte průchod fantazii a vyzkoušejte letos například vlastnoruční výrobu dárku. Nakupte si zásobu oříšků, sušeného ovoce a velkou uzavíratelnou sklenici. Navrstvěte několik druhů sušeného ovoce a oříšků a vytvořte tak krásný a praktický a zdravý dárek!

#4 MYSLETE EKOLOGICKY HLAVNĚ O VÁNOCÍCH 

Zejména o Vánocích se vyprodukuje nadměrné množství zbytečného odpadu. Vybírejte praktické dárky nebo darujte zážitky. Nebalte dárky do dalších plastů, dejte přednost ekologickým materiálům. Vyrobte si dekorace z přírodních materiálů. Méně je obzvlášť teď více.



Máte nějaké TIPY, jak prožít vánoce JINAK? Napište nám, nebo s námi sdílejte vaše příspěvky na sociálních sítích. Ať už jsou vaše rozhodnutí jakákoliv, přejeme vám krásné, klidné a příjemné prožití svátků bez zbytečného hřešení a negativních následků.