Kokos jako univerzální super plod – k jídlu, pro krásu i jako dekorace

Teplota už atakuje letní hodnoty, což sebou nese příliv energie i změnu našich chutí. Řekne-li se ,,teplo”, mnohým z nás se vyjeví exotické plodiny. V našem podnebném pásu sice kokosy nerostou, ale užívat si je můžeme po celý rok. Stojí proto za to si připomenout, jak skvěle multifunkční plodinou jsou. 

GOODIE - blog - Kokos jako super plod

V článku se dozvíte:

  • Faktické a zajímavé informace o kokosu
  • Proč je zdravý
  • Kde všude se používá a na co je dobrý

Pár faktických a zajímavých informací o kokosu

Kokos, tvar jeho ořechu a také jeho chuť a vůni nejspíš všichni známe. Co ale nějaké další faktické informace? Kokosovník patří do čeledi palmovitých a je jediným druhem rodu Cocos.

Věděli jste, že kokosový ořech ve skutečnosti není ořech, ale peckovice? Roste především na pobřeží tropických oblastí a je tak trochu kulturní ikonou tropů (vzpomeňte si na všechny palmičky s kokosy ve spojitosti s letními dovolenými – to je přesně ono). V současnosti je považovaný za přirozeně nejrozšířenější ovocný strom na planetě

ZAJÍMAVOST: Název pochází z portugalského slova coco, což znamená ,,hlava” nebo ,,lebka”. Tři zářezy na skořápce kokosového ořechu totiž připomínají rysy lidského obličeje. 

Kokos má v určitých společnostech kulturní a náboženský význam. Považují si ho především v západním Pacifiku, kde se objevuje v mytologiích, písních i ústních tradicích. Není to žádný div – kokos je skutečně výjimečný. K tomu se ale teprve dostaneme… 

Proč je kokos zdravý

Kokosové ořechy obsahují především tuk (jeho podstatná část je ve formě triglyceridů se středně dlouhým řetězcem, které metabolizujeme odlišně než jiné druhy tuku – absorbujeme je přímo z tenkého střeva a rychle z nich získáváme energii) a bílkoviny

Zajímavé je také množství obsaženého manganu, který je důležitý pro zdraví kostí a metabolismus sacharidů, cholesterolu a bílkovin. Kromě toho jsou kokosy  bohaté také na měď a železo (a to má mj. vliv na tvorbu našich červených krvinek). 

Některé studie naznačují, že kokosový olej může snižovat růst různých typů bakterií, nebo to, že díky obsaženým zdravým tukům, vláknině a antioxidantům může potenciálně podporovat kontrolu hladiny cukru v krvi. Obšírnější výzkumy ale zatím chybí.  

Praktické využití v různých oblastech života

Že je kokos super, je jasné. Jeho užívání není nuda. Kde všude má své místo?

  • K jídlu a pití

Můžeme si ho přidávat do snídaňových kaší a naše maminky v něm obalují cukroví. Nás na něm baví třeba to, že umí dodat příjemnou chuť pikantním pokrmům. Jeho textura i chuť se hodí do kari, k rybám (třeba i pro obalování krevet – zkuste!) či jídlům z rýže. 


Strouhaný kokos GOODIE

STROUHANÝ KOKOS 300 G

Vyzkoušejte si ho přidat do smoothie nebo použít k výrobě rostlinného mléka. 


Kokosová voda z mladého kokosu GOODIE

KOKOSOVÁ VODA Z MLADÉHO KOKOSU BIO 1 L

Pořádně hydratuje (třeba při průjmech, v těhotenství nebo pokud  bolí hlava) a doporučuje se i při hubnutí.

 

Kokosová mouka BIO GOODIE

KOKOSOVÁ MOUKA BIO 200 G

Přirozeně bezlepková, s výborným nutričním profilem a skvělá jako náhrada pšeničné mouky. Pozor, je zbavená tuku a má tendenci hrudkovatět! 

 

A co teprve kokosový cukr, čokoláda s kokosem, kokosový krém (máme i malinový) nebo kokosové mléko? Není žádný div, že se o kokosu skládají písně!  

  • V kosmetice

Věhlas kokosu při zkrášlujících rituálech je znám už od dávných věků. Nejvíce je ceněný především z něj vyrobený olej. Jeho nespornou výhodou je fakt, že se rychle vstřebává. Proč se ale mazat právě jím? Uvádí se, že pomáhá předcházet tvorbě vrásek a celkově zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky, urychluje regeneraci (doporučujeme jej např. na jizvy a strie) a je výborný také na masáže, protože uvolňuje ztuhlé svaly. 

 

Snímek obrazovky 2022-05-10 v 11.03.19

KOKOSOVÝ OLEJ BIO RAW 300 ML 

Náš olej se zpracovává do 90 minut od rozlousknutí ořechu. Kromě koupelny (někdo si s ním i čistí zuby nebo ho používá na mytí intimních partií) jej využijete i v kuchyni – pro svůj vysoký bod kouřivosti je ideální na smažení a pečení.  

  • V domácnosti a jako dekorace

Vnitřek kokosového ořechu (peckovice, pardon) je jedna věc, své využití ale nachází i skořápka. Právě ona sloužila jako jedna z vůbec prvních misek na potravu. A protože je kokos strom, využívá se i jeho dřevo. A kokosy jsou ve finále nejen funkční, ale také hezké. 

 

Kokosová miska GOODIE

KOKOSOVÁ MISKA NATURAL HRUBÁ

Nejen na servírování jídla, ale také třeba k přípravě pleťových masek, nebo jako odkládací miska na cokoliv. Kokos je univerzální, stejně jako použití jeho skořápky. 

 

Kokosová lžíce GOODIE

KOKOSOVÁ LŽÍCE

Ručně vyrobená masivní lžíce z kokosového dřeva, která se hodí na pojídání a míchání všeho, co nemá přijít do styku s kovem. 

 

Kokos je zkrátka geniální. Zpestřete si s ním své dny i vy – trochu exotiky si může dovolit každý z nás. Tahle je navíc ekologicky zodpovědná a s dobrou karmou. 

Autor článku: Lída Dubinská