Kokosový olej – cesta k přírodní kosmetice

 

Umět o svou pleť pečovat v souladu s přírodou je v dnešní době neocenitelná dovednost a na každého, kdo se pro tuto ušlechtilou cestu rozhodne, čeká v úvodu mnoho otázek. Tou nejzákladnější z nich je pravděpodobně - Jak vlastně s přírodní kosmetikou začít? No, nejjednodušší cesta je důkladně prozkoumat poklady, které se skrývají ve vaší kuchyni. Konkrétně máme na mysli rostlinné tuky, oleje a másla, v přírodní kosmetice souhrnně řazené mezi lipidy, které patří k těm nejdůležitějším složkám, protože napomáhají k ochraně a výživě vrchních vrstev pokožky. 

 

V tomto článku se dozvíte zejména:

  1. Co vlastně kokosový olej je?

  2. Jaké jsou jeho vlastnosti?

  3. Pro koho je a pro koho není kokosový olej vhodný?

  4. Jak to ve skutečnosti je s komedogenitou? Ucpává kokosový olej póry?

 

Co je kokosový olej?

Jedním z olejů, který věříme, že u sebe najdete, je kokosový olej, samozřejmě té nejvyšší jakosti. Kvalita oleje je pro jeho výsledné vlastnosti velmi důležitá, proto klademe velký důraz na původ našich olejů. Kokosový olej značky Goodie je 100% přírodní BIO RAW produkt, lisovaný za studena z dužiny kokosových ořechů, plodů kokosové palmy (Cocos nucifera L.), které se zpracovávají do 90 minut od rozlousknutí pro zachování nejvyšší kvality. Olej v této nativní podobě má nejvyšší potenciál vyhovět i těm nejnáročnějším uživatelům, protože obsahuje široké spektrum organických v oleji rozpustných vitamínů, jako jsou vitamíny A, C a E, ale také tělu prospěšné mastné kyseliny, např. myristová, palmitová, laurová, o kterých si  napíšeme ještě podrobněji. 

Kvalitní kokosový olej má přirozeně bílou barvu, s typicky nasládlou, kokosovou vůni. Při teplotě do 24 °C je tuhý. Při vyšších teplotách taje a stává se tekutým. 

 

Jaké jsou hlavní vlastnosti tohoto oleje?

Chceme-li se blíže podívat na vlastnosti jednotlivých olejů, je potřeba zaměřit se na jejich složení. Jak jsme uvedli výše, kokosový olej je bohatý na nasycené mastné kyseliny, obsahuje jich více než 90%. Z těchto kyselin zastupuje nejvyšší podíl kyselina laurová, která je vynikající změkčovadlo neboli hydratant. Současně se jedná o antibakteriální sloučeninu. Kyselina laurová je schopná snižovat výskyt akné a také zánětlivé procesy, které jsou s výskytem akné spojené. Jen pro zajímavost - tato látka je velmi důležitou složkou mateřského mléka.

Kokosový olej má také vysoký obsah kyseliny myristové a kyseliny palmitové. Kyselina myristová je také protizánětlivá a podobně jako kyselina laurová může pomoci posílit funkci regenerace bariéry pokožky. Kyselina palmitová vytváří efektivní ochrannou vrstvu bez pocitu lepivosti nebo mastnoty. Je vynikající přísadou pro péči o pokožku a vlasy i v náročných povětrnostních podmínkách (v horkém létě i mrazivé zimě), jednoduše vždy, když potřebujete ochrannou vrstvu na pokožce nebo vlasech s dlouhotrvajícím zvláčněním.

 

Ucpává kokosový olej póry?

I navzdory nepochybně přínosným vlastnostem se v posledních letech nemluvilo o kokosovém oleji vždy jen nejlépe a to z důvodu vysokého potenciálu k tzv. komedogenitě (zanášení pleti). Pojďme se na to podívat trošku víc z blízka. 

Ze všeho nejdřív je potřeba si uvědomit, že stupnice komendogenity byla vytvořena v 70. letech 20. století aplikací rozličných ingrediencí na králičí uši, takže tato čísla nemusí odrážet účinek olejů na lidskou pokožku.

Kokosovému oleji trvá delší dobu, než pronikne do pokožky. Vzhledem k nasycenosti oleje zjistíte, že zanechává pokožku mastnější a tím ji déle chrání před ztrátou vlhkosti, než například při použití rychle pronikajícího oleje, tzv. suchého oleje, jako je například hroznový nebo sezamový olej. Takže pokud bojujete s kůží, která je extrémně suchá nebo dehydratovaná, je kokosový olej dokonalým řešením. Před několika lety byl dokonce kokosový olej zařazen do studie, která si kladla za cíl najít vhodný prostředek pro ošetření pokožky čerstvě narozených miminek s nízkou porodní váhou, která ještě nemají plně funkční kožní bariéru. Výsledky byly velmi příznivé, potvrdily zlepšení funkce kožní bariéry při pravidelné masáži dětí.

 

Je vhodný i pro mě?

V aplikaci olejů ale víc než kde jinde platí, že to co vyhovuje jednomu, nemusí být vhodné pro někoho jiného. Žádné univerzální použití bohužel není možné doporučit. Jediné, co doporučit s jistotou můžeme, je olej vyzkoušet a zjistit, jak na něj bude právě vaše pleť reagovat. 

Díky vysoké stabilitě oleje jej můžete velmi jednoduše použít i pro maceraci různých bylin a vyrábět si tak doma kvalitní bylinné maceráty. Mezi nejoblíbenější patří měsíčkový, heřmánkový, nebo kostivalový, ale v bylinkářství stejně tak jako v přírodní kosmetice se fantazii meze nekladou, takže se nebojte experimentovat.

 

coconut oil (1)

 

  Autor článku: Zuzana Erdem