Doba se mění a přibývá informací o tom, co je správné a co naopak škodí. Mýdlo je nejstarší hygienický produkt. Přestože je ve své klasické podobě velmi účinné, vystřídala ho mýdla tekutá a sprchové gely. Jejich popularita už ale stagnuje. Jsou to právě tuhá mýdla, která opět zažívají zasloužený boom.  Proč doporučujeme tekutá mýdla spotřebovat a příště zvolit ta tuhá? Pojďme se podívat na důležitá a zdraví prospěšná fakta! 

Postup výroby mýdla platí napříč historií

Nejstarší důkaz o používání mýdla se datuje do doby kolem roku 2800 př. n. l., a připisuje se Sumerům. V jejich podání se jednalo o tuky svařené s popelem. Výroba mýdla se během historie různě proměňovala, to nejdůležitější ale zůstalo platné – jedná se o chemickou reakci v olejích přirozeně se vyskytujících kyselin (olejové, palmitové či stearové) se silnou zásadou. Vzniká tak sodná sůl, tedy mýdlo a glycerin. Mýdlo v této podobě nepotřebuje nadbytečné konzervanty, vůni ani barviva. Je proto funkční a nezatěžuje lidský organismus ani naši planetu. 

Sprchové gely často nemyjí a škodí

Po mýdle byla vždy obrovská poptávka. Situaci zkomplikovala válka, kdy bylo všeho nedostatek. V průběhu 20. století začaly vznikat levnější detergenty, tedy látky s čistícími vlastnostmi. Mnoho z nich bylo zcela syntetických. Tyto látky nacházíme i dnes v přípravcích na úklid domácnosti a v běžně dostupné kosmetice. Kvůli nim přípravky skvěle pění, a my máme pocit, že jsme výborně umytí. Není to tak. Účinnost nezávisí na pěně, ale na účinnosti použitého tenzidu, tedy povrchově aktivní látky, která je tím, co sice pění, ale hlavně kůži skutečně zbavuje nečistot. Tenzidy v našich mýdlech a šamponech jsou zcela přírodní. 

Pozor na strašáky ve složení 

Při sledování složení kosmetiky buďme na pozoru hlavně u koncovky -eth, vyjadřující ethoxylované mastné alkoholy a jejich deriváty. Zastavme se, pokud ve složení najdeme rakovinotvorné látky DEA či TEA nebo sodium lauryl sulphate, pěnidlo a emulgátor dráždící pokožku. V přípravcích často bývá také karcinogenní formaldehyddiazolidinyl ureaimidazolidinyl urea nebo quaternium-15. Pozornost věnujme i parabenům a PEG, které jsou spojovány s neplodností a rakovinou. Parafenylendiamin na pokožce zase vytváří film a zabraňuje kůži uvolňovat z těla toxiny. Zkrátka a jasně – čím kratší a jasnější složení produktů bývá, tím je prospěšnější nám lidem i ekosystému.

Příroda je účinná

Konvenční (ve smyslu levná, obchoďáková) tuhá mýdla svým složením neoslní. Když ale sáhneme po jejich přírodní variantě, bude mít radost nejen naše pokožka. Ideální tuhá mýdla jsou vyráběna z přírodních a za studena lisovaných olejů. Jejich základ tvoří právě kvalitní přírodní olejeregenerační složky a bylinky. Tak je tomu u našich mýdel i tuhých šamponů a kondicionérů, a díky tomu jsou šetrná k pokožce a nezatěžují přírodu. Navíc jsou dobrá i pro citlivou pokožku, protože nepoškozují její ochranný film. 

Výhody přírodních tuhých mýdel

Hodí se mít všechny argumenty na jednom místě. V čem tkví přednosti tuhých mycích přípravků ve zcela přírodní variantě jsme shrnuli do následujících sedmi bodů:

  • Neobsahují chemické látky jako parabeny, konzervanty, silikony ani jiné. 
  • Jsou ekologické a šetrné nejen pro naše zdraví, ale i k planetě, protože jsou bez obalu, a svým složením se nepodílí na ničení přírodních ekosystémů. 
  • Přirozeně zvlhčují pokožku díky obsahu rostlinného glycerinu, a nezanáší póry. 
  • Účinkují blahodárně na celý organismus, čistí tělo a těší smysly. 
  • Jsou veganské.
  • Mají antiestrogenní vlastnosti, tedy nenarušují hormonální rovnováhu. 
  • Vydrží dlouho, jsou tedy i ekonomické. 

 A že ho s sebou můžete vzít i do letadla a nikde se vám nerozlije, nebo že je mýdlo vhodným dárkem úplně pro každého? To jsou jen milé bonusy navíc. 

Porozhlédněte se po našem širokém sortimentu tuhých mýdel a dejte ano zelené. Naše novinky - přírodní mýdla Chocolate, Melon sorbet i Sandalwood doslova oslňují smysly.

Přírodní mýdlo GOODIE - Chocolate