23. září v 3:03 nastane podzimní rovnodennost a s ní přicházejí i velké změny nejen v počasí, ale i v tom, jak se cítíme. A právě podzim prověří odolnost našeho zdraví více než kterékoliv jiné roční období. Proto je velmi důležité, abychom se o sebe v této přechodné době co nejlépe postarali a připravili tak tělo na boj se všemi viry, které na nás díky proměnlivému počasí číhají na každém kroku!

jak-posilit-imunitu-prirodni-cestou


V tomto článku se dozvíte 5 ověřených tipů, jak si přírodní cestou posílit imunitu.

Farmaceutické společnosti se stejně jako každý rok nemohly období plného nachlazení a chřipek dočkat a okamžitě zahltily naše životy reklamami, ve kterých slibují uzdravení za pomocí syntetických chemikálií. Bohužel se často jedná pouze o iluze, protože skutečné zdraví, obranyschopnost organismu i imunitu si musí každý budovat sám a to dlouhodobě, nejen na podzim, ale celoročně. Ať už v případě prevence či akutních problémů, máme pro vás 5 tipů, jak si udržet zdraví přírodní cestou. 

  • #1 Zvyšte dávky vitamínu C

Viry a bakterie jsou všude kolem nás a vyhýbat se kontaktu s lidmi či prostředím je prakticky nemožné. V první řadě bychom si měli uvědomit, že můžeme zlepšit naši obranyschopnost a odolnost organismu vůči vnějšímu prostředí a oxidačnímu stresu. Zde hraje hlavní roli vitamín C, který využívají farmaceutické společnosti jako reklamní prostředek za účelem co nejvyšších zisků. Bohužel, jiný než reklamní účel však syntetický vitamín C nemá, protože je pro tělo téměř nevstřebatelný, a tedy úplně k ničemu.

POZOR! Většina vitamínů C ve farmaceutickém průmyslu je syntetického původu, tedy jedná se o vitamíny vyrobené chemickou reakcí. Studie ukazují, že syntetický vitamin C je pro tělo mnohem méně využitelný, protože pro jeho dokonalou biologickou dostupnost jsou potřeba i jiné látky, které se spolu s ním vyskytují pouze v přirozené podobě [1]. Zde je čistá příroda jako vždy dokonalá a v případě syntetického vitamínu C je to něco jako vytrhnout konec celovečerního filmu a tvrdit, že je film i tak stejně dobrý.

berry-mix-goodie


My pro vás máme přírodní řešení! Berry Power Supermix je prášek šetrně vyrobený a zpracovaný z ovoce v BIO kvalitě. Camu camu, acerola jsou přeborníci v obsahu organického vitamínu C a v propojení se šípky a aronií tvoří vitamínovou bombu, která je pro tělo maximálně vstřebatelná a pomáhá zásobit opravdu každou jednu buňku těla, a to nejen vitamínem C, ale i jinými přírodními antioxidanty a minerály. 

ZAJÍMAVOST: Doporučená denní dávka vitamínu C je 80 mg. V jedné dávce Berry Power Supermixu (1 čajová lžička) je až 3krát větší množství! Doporučenou denní dávku je třeba vnímat jako minimum, které bychom denně měli do svého těla přijmout. Dávkování při zvýšené tělesné zátěži je uváděno jako 400 mg za den a některé studie dokonce tvrdí, že teprve při 2 000 mg denně začne být tělo dokonale nasyceno vitamínem C a započne ho plně využívat pro svou obranu. Pro tyto případy doporučujeme Liposomální vitamin C, který se oproti běžným doplňkům stravy vstřebává až 20krát lépe a jehož jedna denní dávka obsahuje 900 mg přírodního vitamínu C. 

  • #2 Změňte jídelníček

V neposlední řadě se také musíme zamyslet nad zdrojem energie přijímané ze stravy. V létě je přirozené dávat přednost čerstvému ovoci a tepelná úprava jídla je pro nás spíše výjimkou. S příchodem chladného počasí zase přicházejí na řadu obilné kaše se semínky a ořechy, které chutnají báječně se lžičkou bambuckého máslanebo s ořechovými krémy. Do jídelníčku se oproti létu hodí zařadit jídla s delší tepelnou přípravou, jako jsou zeleninové či masové vývary, omáčky a obiloviny.

TIP: Nezapomeňte také na poslední sezonní ovoce a zeleninu, ideálně z farmářských trhů. Nemáte k dispozici? Nevadí, my ano! Z poctivých farmářských surovin jsme pro vás navařili pomazánky, omáčky i chutney

  • #3 Pečujte o pokožku

Náchylné ke změnám počasí je nejen naše zdraví a psychika, ale také naše pokožka, která vyžaduje speciální péči. Na podzim je dobré pokožku dostatečně chránit teplým oblečením a vyživovat ji kvalitními přípravky bez chemikálií. Třeba Goodie bambucké máslo, které pochází přímo z africké Ugandy, dokáže okamžitě ošetřit popraskané rty, při rýmě ulevit podrážděné pokožce kolem nosu a zároveň má mnohonásobné využití v kuchyni, zejména pro vegany.

balzamy-na-rty-goodie


A teď něco i pro minimalisty! Pro péči o rty, která se jednoduše vejde do kabelky, doporučujeme výživné a hydratační balzámy na rty s panthenolem a vitamínem E. Vybírat můžete z několika verzí, všechny jsou však 100% čisté a přírodní, vegan a v eko papírovém obalu.

  • #4 Hýbejte se

Chladnější dny přímo vybízí k zachumlání se pod peřinu před televizí, ale pokud neplánujete celou zimu jenom prolenošit, zůstaňte aktivní již nyní! Doporučujeme zajít si na lekci jógy, zacvičit si doma dle oblíbeného videa či se jít zlehka proběhnout nebo relaxačně projít do přírody. Výsledkem bude pevné zdraví, dostatečně okysličený organismus, silná imunita a celoroční forma jako bonus!

  • #5 Berte ohled na cirkadiánní rytmus

Spánek je jeden z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících naše zdraví a měli bychom pečovat o jeho kvalitu například i dodržováním cirkadiánního rytmu. Dny se pomalu zkracují a vše se v přírodě připravuje na výživný a dlouhý zimní spánek. I my bychom měli respektovat tyto biologické hodiny a chodit dřív spát. Daleko v minulosti se lidé zcela přirozeně podřizovali pravidelnému střídání tmy a světla, a možná právě proto v té době neexistovaly žádné problémy způsobené nekvalitním spánkem. Na cirkadiánním rytmu je totiž závislá činnost orgánů a produkce hormonů, proto může jeho nedbalé nerespektování přispět ke vzniku hormonální nerovnováhy a ta dokáže podstatně rozhodit fyzickou i psychickou kondici.

sleep-tea-goodie


I v případě spánku nabízí příroda pomocnou ruku! Vsaďte na vyladěnou recepturu Sleep čaje, která se skládá z bylin ručně sbíraných v Tatrách (kozlík lékařský, třezalka tečkovaná, meduňka lékařská, chmel, černý bez a jablko) a podporuje snadnější usínání, kvalitní spánek i krásné sny! 

 

Chceme-li pro sebe to nejlepší, musíme sami sobě věnovat trochu péče. Mysleme na to, a nezapomínejme, že stejně tak jako my jsme součástí přírody, i příroda je součástí nás. A možná právě proto fungujeme ve vzájemné synergii, využijme toho i při posilování podzimní imunity!

 


1. Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable?, Anitra C. Carr and collective, ncbi.nlm.nih.gov, published online 2013 Oct 28.



Autor: Kristýna Durasová
Tisk