Ovocné oleje se poslední dobou dostávají do pozornosti nejen kulinářům a výrobcům přírodní kosmetiky, ale hlavně lidem laskavým, přemýšlivým, kterým záleží na budoucnosti této planety a jsou aktivní v naplňování cílů udržitelného hospodářství, zbytečného neplýtvání zdroji a nevytváření žádného odpadu - zero waste.

Jedním z důležitých aspektů udržitelného hospodaření je i využít maximální potenciál jednotlivých rostlin. U meruněk i u švestek bylo takto opomíjeným drahokamem jádro z pecky. Pecky z plodů jsou v podstatě vedlejším produktem, pro který dlouhodobě nebylo žádné využití. Až díky nápadu vylisovat z nich olej bylo možné jednak podpořit cíl snížení odpadu při zpracovávání plodin a současně jsme si tím otevřeli bránu k úžasným vlastnostem a blahodárným přínosům tohoto tekoucího pokladu pro zdraví a krásu nás samých.

Oba oleje obsahují širokou škálu nenasycených mastných kyselin, vitamínů, provitamínů a minerálů. Díky vyváženému poměru kyseliny olejové a kyseliny linolové se oba oleje vyznačují příjemnou texturu, která pokožku laskavě ošetří a zanechá ji hebkou a vyživenou. Olej se lehce vstřebává a velmi jemně voní. U obou je úžasnou výhodou vysoká odolnost vůči oxidaci, takže při běžném každodenním používání je možné mít jej vždy po ruce i při pokojové teplotě a stále si zachová vysokou kvalitu. Jejich antioxidační síla je považovaná za mnohem vyšší než u jiných známých stabilních olejů, jakými jsou například olivový nebo arganový olej.

Pojďme se teď na oba tyto poklady podívat trošku víc zblízka.

Švestkový olej

Švestkový olej pochází z ovocných jader stromu Prunus domestica (švestka evropská) původem z oblasti Evropy a jihozápadní Asie. Švestka je jeden z prvních druhů ovocných stromů, které byly naturalizované pro lidskou výživu. Je spojovaná s pozitivitou a příjemnými prožitky. Běžně se sadila do původních zahrad i pro svoji estetickou funkci, ostatně všichni známe nádherné barevné scenérie japonských zahrad, kterým v jarním období vévodí různé druhy rozkvetlých švestkových stromů a keřů. Po mnoho staletí byly švestky kulturně významným ovocem díky svým výživným vlastnostem a sladké bohaté chuti.

První pokusy lisovat olej ze švestky jsou zaznamenány ve Francii a to zejména pro kulinářské účely. Olej ze švestkových jader byl rychle přijat, protože bylo zjištěno, že má mírnou, příjemnou a sofistikovanou ořechovou chuť ideální pro vaření a dochucování, zejména napečivo, dezerty, saláty a pokrmy z mořských plodů. Díky jeho úžasným vlastnostem a senzorické přívětivosti si ale rychle získal své stále místo iv mnoha kosmetických přípravcích. Obsahuje cekem 13 druhů nenasycených mastných kyselin a vitamíny A a E. Díky obsaženým kyselinám a vysoké koncentraci vitamínu E jeskvělým a stabilním nosným olejem, schopným prostupovat do hlubších vrstev pokožky, hydratuje a zvláčňuje suchou pokožku, vlasy i nehty, má také protizánětlivé vlastnosti, vizuálně zmírňuje podráždění pokožky, tmavé kruhy pod očima, vrásky. Zlepšuje elasticitu a obnovuje poškozenou pleť.

Použití

Doporučuje se zejména pro péči o pleť suchou, dehydratovanou a zralou. Osvědčil se i v péči o citlivou dětskou pokožku, pro uklidnění ekzémů i psoriázy. Optimálně se vstřebává a zanechává jemný, hladký, saténový povrch. Jeho úžasnou výhodouje přirozená příjemná vůně připomínající mandle nebo sladký marcipán. Při vyšší koncentraci v produktu se postará o jeho přirozenou lahodnou vůni. To ocení zvláště ti, kteří se chtějí nebo musí vyhýbat vonným složkám.

A ještě malá zajímavost. Uvádí se, že pokud jde o ochranu před volnými radikály, je švestkový olej osmkrát silnější než arganový olej a šestkrát silnější než marulový olej.

Švestkový olej BIO, RAW 100 ml

Meruňkový olej

Meruňky se k nám pravděpodobně dostaly v římských dobách a za krajinu jejich původu jeoznačovaná Čína. U nás se nejdříve udomácnily v Itálii a následně se rozšířily i do ostatníchEvropských zemí s teplejším klimatem. V posledních desetiletích se díky teplotním změnámmůžeme zralým meruňkám těšit i v našich zeměpisných šířkách a dopřát si tak sladkost avýživu těchto lahodných plodů. Ovocná jádra meruněk (lat. název Prunus Armeniaca) obsahují přibližně 40 až 50% světle žlutého a jemného oleje, který podobně jako olej švestkový připomíná svojí vůní sladké mandle. Tato typická vůně se v oleji vyskytuje díky látce zvané amygdalin, který se kromě jiného považuje za přirozený zdroj provitamínu B17, a v posledních letech se důkladně prozkoumává kvůli nadějným výsledkům léčby rakoviny.

Použití

Meruňkový olej je ve svém použití velmi univerzální. Je vhodný pro všechny typy pleti a lze jej podle libosti kombinovat s jakýmkoliv jiným olejem. Obzvláště vhodný je pro péči o pokožku miminek a hodí se jako skvělá alternativa mandlového oleje, když se maminka obává možné alergické reakce na ořechy. Druhým velmi rozšířeným použitím meruňkového oleje je odličovací olej. Jemně vyhlazuje pokožku, zklidňuje jí, zanechává ji čistou, hebkou a projasněnou. Díky své lehké struktuře se skvěle hodí do masážních směsí, nebo jako nosný olej do aromaterapeutických produktů. Oba tyto oleje jsou vzácnou kombinací kvalitního složení, příjemné textury a laskavé péče.

Olej z hořkých meruňkových jader BIO, RAW 100 ml



Autor: Zuzana Erdem
Tisk