Ráno vstávám svěží, poobědová únava se mě téměř nikdy netýká a po práci mám ještě dost energie na vše, co mě baví. Realita nebo sen? Kdo žije zdravě, ten se k tomu nejspíš hodně blíží – myslí na své psychické zdraví, hýbe se, dobře jí, čímž přijímá dost vitamínů, a pak oplývá elánem a vitalitou. Co ale ty vitaminy? Pokryje je pestrá strava nebo si je musíme dodávat? Pojďme si oprášit školní látku a dozvědět se o nich více! 

Stručný začátek historie vitamínů 

Začneme příběhem, protože ty se nejlépe pamatují. Vůbec poprvé s vitamínovým komplexem přišel Japonec Umetaro Suzuki. Podařilo se mu extrahovat ve vodě rozpustný komplex mikroživin z rýžových otrub. Jeho objevu si ale skoro nikdo nevšiml. Dva roky na to ale stejný poznatek v Londýně získal i Polák Casimir FunkMaxmilian Nierenstein potom navrhl, aby se tomuto druhu komplexů říkalo ,,vitaminy” (od ,,vital amine” – živé aminy). Tehdy ještě nevěděl, že všechny aminy nemají aminovou složku. 

Vitaminy = zdroje vitality

Naše tělo zvládá neuvěřitelné procesy. Každý den třeba obnovuje kůži, svaly a kosti, chrlí krev, která přenáší živiny a kyslík do všech orgánů, vysílá nervové signály přeskakující tisíce kilometrů cest mozku… A k tomu všemu potřebuje suroviny. Patří mezi ně např. 13 vitaminů (a potom také minerály a další látky), jež potřebuje, ale přitom si je netvoří samo. Konkrétně se jedná o:

  • vitaminy rozpustné ve vodě: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (foláty, kyselina listová), B12, C. 

→ uvolňují energii z potravy (některá béčka) 

→ podílejí se na výrobě energie (Thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová a biotin)

→ pomáhají buněčnému množení (B6, B12 a kyselina listová)

→ spoluvytváří kolagen (C) 

  • vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K (ve škole nás učili jako „ZADEK“).

→ budují kosti (A, D, K)

→ posilují zrak (A)

→ působí antioxidačně (E)

Náš výčet jejich vlastností je každopádně velmi zjednodušený. V těle plní stovky rolí. Potřebujeme jich však jenom poměrně málo, a tak se jim říká mikroživiny. 

Kolik vitamínů je dost? 

Je to otázka do pranice. Mezi příjmem dostatečného množství a příliš velkým množstvím je jen tenká hranice. Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů stanovuje i vyhláška, jejich hodnoty se můžeš dozvědět tady. Nařízení EU potom mluví o denních referenčních hodnotách příjmu. Jedná se ovšem pouze o hranici, kdy nejsme nemocní. Vždy musíme brát v potaz také naše pohlaví, věk a aktuální zdravotní stav. 

Jedním ze způsobů, jak zjistit, jaké vitamíny a doplňky stravy užívat, je prozkoumat nutriční hodnoty potravin v naší stravě a porovnat je se stanoveným referenčním denním příjmem. To ale může být komplikované. Nejspolehlivější je proto zkrátka jíst širokou škálu potravin zahrnující zeleninu, ovoce, celozrnné a mléčné výrobky, luštěniny, ořechy, semena, ryby a libové maso. Z různých důvodů se tak ale všichni stravovat nemohou. Suplementace je potom dobrá volba, a to především u: 

  • lidí, kteří nemohou jíst nebo nejí některé druhy potravin, např. z důvodů alergií nebo protože jedí vegetariánsky či vegansky,
  • těch, kdo dodržují dietu, která neposkytuje dostatek mikroživin, 
  • nemocných, zraněných nebo zotavujících se, 
  • žen, jež chtějí otěhotnět, jsou těhotné nebo kojí,
  • dětí,
  • starších osob. 

Jak poznat nedostatek vitamínů

Jediné skutečně relevantní zjištění přinese krevní obraz. Je ale důležité poslouchat své tělo a vnímat změny. Zde je pár příznaků, které zavání vitaminovou absencí. 

  • Únava

To je nejběžnější příznak nedostatku čehokoliv. Vždy je dobré se ujistit o dostatečném přísunu vody. Když ani to nepomůže, možná chybí vitamin B12 (a případně železo a hořčík).

  • Bolest svalů

Mylně se považuje za přirozený doprovod stárnutí nebo jako příznak související se cvičením. Pravdou je, že za ní častokrát může nedostatek vitaminu D (a také hořčíku). 

  • Změna kvality vlasů

Na stav vlasů má vliv kyselina listová, tedy B9 a dále B12, B7 a B6 (nebo železo). Tyto vitaminy pomáhají podporovat zdravé prokrvení a přinášející kyslík do vlasů a pokožky. 

  • Zrakové potíže

Problémy se zrakem může doprovázet nedostatek vitaminů C a E. Nedostatek vitaminu A potom způsobuje špatné vidění v noci. Pozor ale, A se může při nadměrné konzumaci hromadit a být toxickým. 

  • Krvácivost dásní

Atypicky krvácející dásně bývají spojené se špatnou technikou čištění zubů nebo častěji s nízkým příjmem vitamínu C, který hraje důležitou roli při hojení ran a imunitě. 

  • Afty v ústech

Vznik aftů nebo praskání, štěpení a krvácení koutků může způsobovat nedostatečný příjem vitaminů B, hlavně B1, B2 a B6. 

  • Suchá kůže a lupy

Chybějící ,,béčko” má podíl na spoustě neduhů! Třeba i na svědění a odlupování kůže. Řešením může být přísun B2, B3 a B6. 

Kdy jíst vitamíny 

Odpověď není úplně jednoznačná. Vezmeme to ale jedno po druhém:

Optimální doba pro příjem vitamínů rozpustných v tucích je s jídlem. V našich tělech se ukládají v játrech a nejlépe se absorbují s jídlem obsahujícím nasycené tuky nebo oleje. 

Ve vodě rozpustné vitaminy je ideální jíst nalačno. To znamená ráno 30 minut před jídlem nebo dvě hodiny po jídle. Tělo si z nich přijme, co potřebuje a zbytek vyplaví močí. 

Vitaminy se dá předávkovat 

Pravděpodobně se nestane, že se z běžné stravy předávkujeme vitaminy a způsobíme si hypervitaminózu. Pokud ale budeme jíst doplňky, je to poměrně snadné, ale chce se to mít na pozoru.  Např. příliš mnoho vitaminu A může vést k poškození jater a kostí. Museli bychom ho jíst ale opravdu hodně každý den, aby se něco takového stalo. Vysoká hladina vitaminu C potom způsobuje průjem. 

Pozor také, pokud jíme více doplňků stravy zároveň – jejich složení se přirozeně sčítá. Jíme-li některý vitamin zvlášť a pak si ještě dodáme multivitamin, nemusí to být úplně žádoucí. 

Mikroživiny účinkují i mezi sebou 

Je důležité brát v potaz i to, že mikroživiny interagují. Např. vitamin D umožňuje tělu lépe vstřebávat vápník. Vitamin C potom napomáhá železu. Ne vždy ale kooperují. Už zmiňovaný vitamin C blokuje schopnost asimilovat minerální měď. Tahle problematika je ale docela komplikovaná. Užívání doplňků stravy, tím spíše, pokud jich užíváme větší množství, je vhodné konzultovat s lékařem nebo výživovým terapeutem

Liposomální vitaminy –  skutečně účinná forma 

Tento druh vitaminů se vyrábí speciální technologií zaručující maximální vstřebatelnost. Na trhu je to novinka, která si získává velkou oblibu. Mají totiž velkou biologickou dostupnost a svůj obsah doručují přímo k cílové buňce. Napsali jsme o nich už jeden obsáhlý článek a doporučujeme je vyzkoušet: 

Liposomální vitamin C 60 ks

Nakopávač imunity, ale také asistent správného trávení a pomocník při bolesti kloubů, suché pokožce a pomalém hojení ran. 

>> více o produktu <<

Liposomální Joint Power 60 ks

Vzpruha pro kosti a klouby. Synergická kombinace MSM, oxidu křemičitého, glukosaminu a kadidlovníku. 

>> více o produktu <<

Liposomální Vitamin D3 + K2 + Magnesium 30 ks

Vitamin D si naše tělo vytváří ze slunečního světla, kterého ale nemusí mít dostatek. D3 se pořádně nevstřebá bez K2 a navíc spotřebuje velké množství hořčíku. Náš superúčinný mix zlepšuje duševní i tělesnou pohodu. 

>> více o produktu <<



Užíváte vitamíny v podobě doplňků stravy? A jaké se vám na co nejvíce osvědčily? Potěší nás komentáře na našich sociálních sítích. v

U tohoto článku je nutné zmínit, že naše články jsou pouze informativní a nenahrazují lékařskou péči. Pokud pro sebe chceme to nejlepší, berme v potaz, že jsme každý jiný. Své potřeby konzultujme na míru sobě vlastní.



Autor: Lída Dubinská
Tisk