Radost jménem kakao - historie, výroba, druhy a zajímavá fakta

Kdekdo z nás si občas rád smlsne na čokoládě. Voní, rozplývá se na jazyku a prokazatelně zlepšuje náladu. Její kvalita se vždy odvíjí od druhu a množství využitého kakaa. KAKAO. Než se ocitne v kostičce čokolády (nebo ho zalijeme mlékem v našem oblíbeném hrnečku), urazí pořádnou cestu. Jeho příběh by vydal na pěkně obsáhlou knihu. V tomto článku se na kakao podíváme spíše stručně, ale zmíníme spoustu zajímavých faktů! 

 AdobeStock_269990851

Historie kakaa aneb k Mayům a ještě dál 

Cesta kakaa začíná s dávnou středoamerickou civilizací Olméků už nejméně před 3 tis. lety. Kakao a jeho kulturu od nich poté převzali pověstní Toltéci a Mayové (od nichž máme i naši milovanou macu). Kakaové boby, plody stromu, později pojmenovaného jako kakaovník pravý, využívali k výrobě výživného nápoje, který později Aztékové pojmenovali jako Xocolati. Z Evropanů ho první ochutnal Kryštof Kolumbus. Význam kakaa ve středoamerické společnosti pak pochopil španělský dobyvatel Hernando Cortez. Právě kakao mu roku 1521 totiž dopomohlo rozvrátit celou Aztéckou říši. A byl to Cortez, kdo poté kakao fyzicky dovezl do Evropy, aby se stalo oblíbeným španělským nápojem. Zbytek Evropy se z něj těší zhruba od půlky 17. století. Kakaový nápoj se ale ve skutečnou cukrovinku proměnil až v 19. století společně s průmyslovou revolucí. 

 

Jak se kakao vyrábí

Uvnitř každého kakaového bobu se v 5 řadách nachází asi 40 semen. Když se semena ručně oddělí, povětšinou se  fermentují (kvasí, což ve výsledku ovlivňuje chuť, vůni i barvu kakaa), suší (ztrátou vody klesá jeho hmotnost zhruba na polovinu), čistí (od kamínků, hlíny a dalších nečistot), následně praží (tehdy vzniká typické kakaové aroma) a melou (vzniká kakaové máslo – používané pro výrobu čokolády, a kakaový koláč, z něhož vzniká kakaový prášek). Po tom všem je kakao konečně na světě. 

 

Kakao a jeho druhy

Jedná-li se o samotný strom, nejde o druhy, ale spíše odrůdy. Nejznámější jsou tyto tři:

Criollo – Jedná se o původní odrůdu, tak jak ji znali zmiňovaní Mayové. Pochází tedy z oblasti Mexika a Střední Ameriky. Její  zrna jsou na rozdíl od ostatních méně hořká a mnohem více aromatická. Vyrábí se z ní  pouze cca 10 % světové čokolády. 

Forastero – Právě toto je odrůda, z níž se produkuje 80 % veškeré čokolády. Její stromy jsou robustní, a zrna jsou proto také levnější. Pochází z Amazonské nížiny, každopádně nejkvalitnější druh se dnes pěstuje v Ekvádoru. Poměrně známý druh hořké čokolády jménem Arriba se vyrábí právě z této odrůdy. 

Trinitario – Jde o hybrid druhu Criollo a Forastero, pocházející z Trinidadu. Někdejší populace kakaovníků criolla tam totiž na počátku 19. stol. uhynula, a ty co zbyly, byly kříženy dovezeným forasterem. Odrůda dnes tvoří asi  10–15 % produkce, a používá se pro velmi kvalitní čokoládu. 

Odnoží je ovšem nespočetné množství. My máme v sortimentu kakaový prášek z exkluzivních bobů Fino de Aroma z Kolumbie. Má ovocno-květinové aroma s jemným oříškovým nádechem. 

 

Pokud se chceme podívat na jednotlivé varianty kakaa již vyrobeného a určeného k naší spotřebě, pak můžeme narazit na následující rozdělení:

Přírodní (nealkalizované) kakao – Pozná se podle světlejší barvy, je přirozeně kyselé a má nízké pH. Nic se do něj nepřidává. 

Holandské (alkalizované) kakao – Kakao prošlo během zpracování tzv. alkalizací, tedy byly do něj přidány regulátory kyselosti, které kakao zneutralizovaly, ztmavily, zjemnily jeho chuť a rozpustnost. 

Tepelně upravené – Klasické a v historii  nejčastěji vyráběné kakao vzniká pražením. Tepelnou úpravou však přichází o většinu zdraví prospěšných látek.  Chceme-li to nejlepší, pražené kakao nebrat. 

Tepelně neupravené, RAW kakao – V této podobě je řazeno mezi superpotraviny – je ryze přírodní, obsahuje až 20x více prospěšných látek než pražené, nemá další přidané látky a není chemicky ošetřeno. Je tučnější, ale ohromně zdravé, a právě takové máme v  našem sortimentu

Kakao se sníženým obsahem tuku – Kakaový prášek se skládá kromě kakaového koláče též z kakaového másla. Aby se tento prášek mohl nazývat kakaem, musí ho v sušině obsahovat alespoň 20 %. Všechny výrobky s nižší hodnotou se řadí právě do kategorie se sníženým obsahem tuku (spadá sem většina kakaa na českém trhu). 

 

Účinky kakaa na zdraví

Dopřáváme-li si kakao s mírou, můžeme se těšit z řady pozitiv. 

 

  • Dodává energii – Do jeho složení patří tzv. methylxantiny, mezi které spadá i kofein. Konkrétně kakao obsahuje látku zvanou theobromin, která má oproti kofeinu slabší účinek, ale nezpůsobuje závislost. 
  • Je silný antioxidant – Kakao obsahuje spoustu biologicky aktivních látek (např. polyfenoly a flavonoidy), které chrání buňky před poškozením, pomáhají chránit před řadou onemocnění a před stárnutím organismu.
  • Chrání před vznikem kardiovaskulárních chorob – Už zmiňované flavonoidy roztahují cévy, díky čemuž klesá krevní tlak a zlepšuje se průtok krve a živin cévami. Zároveň snižují vznik cholesterolu a tvorby krevních sraženin. Vliv mají už  i velmi malé dávky kakaa. 
  • Působí jako antidepresivum – Kromě výše uvedeného obsahuje kakao také fenylethylamin, stimulující nervový systém a uvolňující opiové sloučeniny, které se pojí s příjemnými pocity, tzv. endorfiny. Kromě toho zesiluje aktivitu dopaminu a serotoninu s antidepresivním působením. Takže se nám to pouze nezdá, že se po kakau či čokoládě cítíme lépe - je to ověřený fakt. 
  • Zpomaluje metabolismus sacharidů – Zpomalováním vstřebávání sacharidů do krve udržuje kakao rovnovážnou hladinu krevního cukru. Pozitivně ovlivňuje také patologické mechanismy zapojené do inzulinové rezistence. 

 

Rozdíl mezi cacao a cocoa 

Občas narazíme na označení cacao a cocoa. Liší se v něčem? No jasně! 

Cacao označuje tropickou rostlinu původem z Jižní Ameriky, kakaový strom Theobroma.

Cocoa je čokoládový prášek vyrobený z pražených a mletých semen kakaa, tedy to, co používáme do pokrmů a nápojů. 

 

Kakao v produktech GOODIE  

Kromě kakaového prášku v RAW kvalitě v  našem sortimentu naleznete řadu vysoce kvalitní čokolády AJALA z výběrových kakaových bobů. Aktuální novinkou jsou drcené kakaové boby v BIO kvalitě. Hodí se do kaší, granoly nebo smoothie, a dodávají skutečně obrovskou dávku rostlinných tuků, bílkovin, vlákniny. Theobromin zároveň příjemně nakopává, a my tak tuto pochoutku doporučujeme všem, kdo se chtějí cítit při síle. 




Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení