Její název je možná trochu nemotorný a těžko vyslovitelný. [Ašvaganda] je ústřední bylinou ajurvédy, tedy systému tradiční indické medicíny, kde se používá už tisíce let. Účinkuje snad na všechno – od stresu po bolesti. Označuje se jako ,,zimní třešeň” nebo ,,indický ženšen”. My si ji zamilovali a na rande s ní zveme i vás.

Kde se vzala ashwagandha

Zmínky o ní jsou starší než 4 000 let. Jako stálezelený keř, jinak pojmenovaný Withania somnifera z rodiny Solanaceae, roste v Indii, v Pákistánu nebo třeba na Srí Lance. V překladu slovo ashwagandha znamená zhruba ,,vůně a síla koně”, čímž nastiňuje její afrodiziakální vlastnosti. Spadá mezi adaptogeny podporující schopnost organismu přizpůsobovat se náročným podmínkám, zvládat stres a šetřit energii. Užívá se její rozemletý kořen, nejznáměji ve formě ajurvédského tonika s názvem Medharasayana, které se podává pro podporu dobrého zdraví a pohody, jako pomoc při potížích se spánkem, jako diuretikum nebo ke snížení stresuúnavy a úzkosti.

Účinky indického ženšenu

Kvůli svým dopadům na lidské zdraví získala ashwagandha (alis indický ženšen) svůj věhlas i mimo ajurvédu. I v současné době se těší velké oblibě a u nás je často vyprodaná. Proč? Jednoznačně pro svoji daleko sahající efektivitu. Jak pomáhá?

1. Pomáhá odbourávat stres

Adaptogeny jako takové zvyšují odolnost vůči různým formám stresu – fyzického, psychologického, biologického i chemického. Uvádí do rovnováhy, kultivují a udržují odolnost. Jedním z charakteristických znaků ashwagandhy jsou právě její adaptogenní a nervy klidnící vlastnosti. Hladinu stresu vyrovnává působením na hladinu kortizolu, což je náš primární stresový hormon hrající obrovskou roli v reakci těla na ,,boj nebo útěk”. Jeho nadmíra se projevuje nadměrným tlukotem srdce a vysokým krevním tlakem.

2. Dodává energii a má vliv na zotavování svalů

Adaptogeny pomáhají tělu přizpůsobit se prostředí a zvyšují fyzickou zdatnost a výkonnost. Forma stresu je i námaha, kterou tělu způsobujeme cvičením. Suplementace ashwagandhy tedy může tělu pomoci regenerovat po silovém tréninku.

3. Má pozitivní vliv na nespavost a spánek

Když se nevyspíme, všechno stojí za nic. Kvalita spánku je pro naše celkové zdraví a pohodu zkrátka zásadní. Je však dobře známo, že stres a spánek spolu úzce souvisí. Protože ashwagandha příznivě působí na stres a úzkost, může tedy asistovat i při problémech se spánkem.

4. Podporuje kognitivní funkce

Každý máme občas potíže se soustředěním. Ashwagandha je na tyto záležitosti prima – zlepšuje paměť a má vliv na duševní jasnostsoustředěnost i další oblasti související s učením a psychickou prací.

 5. Ovlivňuje zdraví kardiovaskulární soustavy

Pro tato tvrzení dosud existuje pouze zanedbatelný výzkum, ale nedá nám na tyto benefity neupozornit. Někteří lidé používají ashwagandhu jako prevenci srdečních chorob, ke snížení krevního tlakuzmírnění bolestí na hrudi nebo snížení vysoké hladiny cholesterolu. V případě těchto problémů ale opravdu doporučujeme návštěvu lékaře.

6. Může mít pozitivní dopad na neurodegenerativní choroby

Podle této studie má ashwagandha schopnost zpomalit nebo zabránit ztrátě mozkových funkcí u lidí s neurodegenerativními chorobami typu Alzheimerova, Parkinsonova či Huntingtonova choroba.

Kdy „zimní třešeň“ užívat

Nejdůležitější je ho brát každý den – tak se zajistí konstantní účinek. Účinek se dostavuje až po delší době užívání (některé zdroje uvádí cca 8 týdnů), ale rozhodně pak stojí za to. Hodně lidí si ashwagandhu bere na večer, protože má pocit, že jim lépe pomůže s relaxací.

Všichni ji užívat nemohou

Ashwagandha se nedoporučuje během těhotenství. Kontraindikována může být také v kombinaci s různými léky. Není zadobře s léčbou autoimunitních poruch nebo onemocnění štítné žlázy. Pokud se z něčeho léčíte, bude dobré užívání této mocné rostliny napřed prodiskutovat s lékařem. Je to důležité u všech doplňků stravy, mohou totiž zasahovat do léků, které užíváte nebo představovat různé problémy a zvýšená rizika. Bylinné léky jsou totiž opravdu silné. Přestože je ashwagandha pro většinu lidí bezpečná a snáší ji bez problémů, u lidí oslabených může způsobit potíže.

Ashwagandha té nejlepší kvality od GOODIE

Zakládáme si na kvalitě všech našich výrobků i na tom, abychom dobře znali všechny naše pěstitele a dodavatele. Náš produkt obsahuje 100 % BIO prášku z kořene ashwagandhy. Vyzkoušejte její sílu a přesvědčte se o účincích sami. Jsme přesvědčeni, že vám dodá sílu!

Ashwaganda BIO, RAW 150 g



Autor: Lída Dubinská
Tisk