„Jíst čokoládu je podobné, jako být zamilovaný."

Ten pocit určitě znáte, čokoláda je radost a láska. A nemusíte být ani Karlík, ani Willy Wonka, ani Umpa lumpa, abyste tenhle pocit znali.

  • Co ale vlastně stojí za vlastnostmi čokolády?
  • Jaké obsahuje účinné látky?
  • A proč není čokoláda jako čokoláda a kakao jako kakao?

Kakao, přesněji řečeno surový, kakaový prášek ze semen kakaovníku pravého (Theobroma cacao), bylo v historii považováno za posvátnou potravinu, platidlo, obětinu a jeho cena byla často vyšší než cena zlata. V současnosti ho vnímáme hlavně skrze čokoládu, která je mnohdy synonymem pro ultimátní sladkost, pochoutku a něco, co si dáváme za odměnu. Na čokoládě jsme často závislí, je prostě dokonalá a navozuje pocity štěstí.

Kořeny toho pravého kakaa sahají do Mexika k dávným Aztékům, odkud se rozšířily do celého světa. Původní podoba kakaa se ale poněkud lišila od té, na jakou jsme zvyklí dnes. Kakao se vařilo společně s vodou na hustý nápoj a dochucovalo se chilli, vanilkou a dalším kořením. V dnešní době obliba kakaa stále stoupá, hlavně toho pravého. Dnes se tak i u nás můžete setkat s kakaovými ceremoniemi, kde kakao slouží jako posvátný nápoj propojující všechny zúčastněné. Díky účinným látkám dokáže mnohdy navodit až euforické stavy, nebo stavy podobné stavům rozšířeného vědomí, díky kakau si pak můžete procházet temnotou i světlem své duše a používat ho jako silný léčivý nástroj.

Kakao je surovinou pro výrobu čokolády. Bavíme-li se o kakau jako o superpotravině a látce s léčivými účinky, řeč je o kvalitním nepraženém kakaovém prášku.

Co dělá kakao superpotravinou?

Pojem superpotravina je v poslední době už trochu znásilněný pojem, protože za superpotraviny se vydává leccos. Když se na to podíváme z vyšší perspektivy, superpotravinou pro nás může být cokoli, co působí na zdraví blahodárně. Šlo by tedy říct, že to budou všechny kvalitní lokální potraviny. Ty pravé superpotraviny jsou ale o mnoho bohatší na fytonutrienty a mikroživiny, pokud se na ně tedy budete dívat z tohoto úhlu pohledu, výběr se značně zúží. Kakao se tam ale bezpochyby vejde, protože ve své ryzí podobě obsahuje:

  • Polyfenoly – flavonoidyflavonolykatechiny a epikatechiny. To jsou všechny ty látky, které rostlinu chrání před škůdci, před nepřízní přirozených podmínek. Pokud budeme konzumovat potraviny na tyto látky bohaté, můžeme jejich účinky přenést i nás, v těle potom působí zejména jako antioxidanty.
  • Methylxanthiny – sem patří zejména theobromin – ano, je to ta látka, po které nese kakao svůj vědecký název. Jedná se o látku příbuznou známému kofeinu, který v kakau najdete také, ale v podstatně nižším množství a rozdílném koktejlu, než v kávě. Patří rovněž mezi stimulanty, v těle působí hlavně jako antioxidant.
  • Minerální látky – těch obsahuje kvalitní kakao velké množství, zejména hořčíkdraslík a měď. A protože se jedná o přirozený zdroj, biodostupnost těchto minerálů bude v našem těle vyšší než biodostupnost těch suplementovaných.
  • Kromě toho kakao obsahuje i mnoho aminokyselin, zejména tryptofanu, který je potřebný pro tvorbu serotoninu v těle a mozku. Díky tomu má kakao onen blahodárný vliv na psychiku a náladu.

To ale samozřejmě neznamená, že by bylo kakao samostatně plnohodnotnou potravinou, nebo že by dokázalo zabezpečit naše zdraví. Pokud ale budete k superpotravinám přistupovat optikou – kvalita stojí vysoko nad kvantitou a důležitý je celkový kontext, může značně přispět k celkovému zlepšování zdraví.

Efekty kakaa na lidské zdraví

Výše zmíněné fytonutrienty mají zejména antioxidační efekt. To ovšem nestačí dávat k dobru pouze jim, protože kakao je celistvá potravina a nejlépe funguje jako celistvý koktejl účinných látek, mikroživin i makroživin, které obsahuje.

I přes to se ale efekt fytonutrientů, zejména antioxidantů, propisuje do vlivu na zdraví, zejména na kardiovaskulární systém, prevenci rakovinného bujení, na stav kůže, zubů a vlasů.

Kardiovaskulární systém

Tato oblast je asi nejzásadnější, v kakau obsažené antioxidanty mají příznivý vliv na zdraví cévního systému. Kakao snižuje krevní tlak a zlepšuje proudění krve. Díky tomu může docházet k lepšímu prokrvení i těch nejjemnějších kapilár a periferních částí těla, zlepší se přívod kyslíku a sníží se riziko ucpávání cév. Vliv ale má i na snižování zánětlivosti, která stojí na počátku mnoha civilizačních onemocnění, zejména těch kardiovaskulárních.

Psychika a nálada

Kdo by neměl po snězení kostičky (nebo tabulky) čokolády lepší náladu, nepocítil teplo na srdci a na duši? Otázkou ale je, jestli za to může kakao, nebo cukr, na kterém můžete být snadno závislí. Jenže tento efekt přináší i surové kakao, které rozhodně není převážně sladké. Stav naší psychiky závisí na mnoha věcech, od těch zjevných, které prožíváme, až po ty méně zjevné, které se odehrávají uvnitř, na biochemické úrovni. Za těmi stojí především neurotransmiterová rovnováha, v tomto případě lze zjednodušené říct, že to je množství serotoninu a dopaminu.

Antistresový vliv kakaa a jeho schopnost modulovat psychiku souvisí hlavně s obsahem fenylalaninu, který je důležitý pro tvorbu dopaminu a tryptofanu, který je zase prekurzorem serotoninu. Kakao navíc podporuje vyplavování endorfinů – tak zvaných molekul štěstí, které se vyplavují mimo jiné i po cvičení, otužování, saunování, nebo po sexu. Prakticky to funguje tak, že endorfiny se v mozku vážou na opiátové receptory, takže pomáhají snižovat bolest a celkově uvolňovat nejen tělo, mysl, ale i duši.

Kakao jako nootropikum

Byla by ale škoda zůstat jen u pozitivního vlivu na náladu. Efekt totiž sahá trochu dál, a to i do oblasti zlepšování kognitivní výkonnosti. Kakao tím pádem může mít vliv i na vaši práci, soustředění a paměť, stačí vědět, kdy po něm sáhnout.

Kromě fenylalaninu a tryptofanu nese za tento efekt zodpovědnost také už dříve zmíněný theobromin, který právě podporuje krevní průtočnost, nejen v těle, ale i v mozku. Díky tomu se zlepší nejen okysličení, ale i přívod důležitých živin. Po kakau se vám proto bude lépe učit, pamatovat, vybavovat, z dlouhodobého pohledu budete pohotovější a budete pracovat na prevenci neurodegenerativních onemocnění. Celý obrázek efektu kakaa na náš mozek a výkonnost potom dokresluje i obsah magnésia a kofeinu, který zde nemá tak silný efekt jako v případě kávy. Po vypití šálku kakaa se tak nemusíte obávat tak rapidního nastřelení, jako v případě kávy.

Jak vybrat to správné kakao?

Pokud chcete z kakaa dostat maximum a je pro vás důležitá nejen chuť, ale i zdravotní přínos, volte primárně kakao s jasným původem, jednodruhové, nepražené, neslazené a dále nijak nedochucované. 

Jedině tehdy budete mít jistotu, že veškeré cenné látky, které jsou náchylné na zničení vlivem vysoké teploty, světlem, vzduchem, nebo vlhkostí, zůstanou zachovány.

A protože jsme si toho vědomi a sami jsme zjistili, že prožitek z pití kakaa může být mnohem silnější než prožitek z konzumace mléčné čokolády, nabízíme vám na našem e-shopu kvalitní nepražený kakaový prášek. Ten můžete využít pro přípravu samotného nápoje, přidávat ho do kaší a smoothie, nebo do těst na pečení zdravých dobrot.

Není čokoláda jako čokoláda

Druhou možností je pak výběr kvalitní čokolády, která by měla obsahovat pouze kakaový prášek, kakaovou hmotu (případně celkově jen kakaové boby) a dále už případně jen cukr (ideálně přírodní sladidlo), sušené mléko, nebo koření, ořechy a ovoce. Čím méně složek bude čokoláda obsahovat, a čím více bude mít kakaa (ideálně aspoň 75 %) tím lépe. Byla by ale škoda si myslet, že nelze vytěžit pozitivní efekty i z milované tabulky čokolády.

Tip na kakao pro zahřátí a povzbuzení

1. Smíchejte vodu, sušené kokosové mléko a kakaový prášek (na šálek použijte asi 2 polévkové lžíce).

2. Vše dobře rozmíchejte metličkou a zahřívejte.

3. Přidejte mletý kardamom, skořici a pomerančovou kůru, pokud máte rádi ostřejší chutě, tak přidejte i trochu chilli.

Tohle kakao je skvělý nápoj první volby po otužování, kdy se potřebujete prohřát hlavně zevnitř, díky efektu kakaa na snížení krevního tlaku a zlepšení prokrvení vám krásně pomůže rozvést teplo všude po těle, a navíc podpoří i skvělý pocit.

Tento nápoj můžete použít ale i jako nootropikum k práci, obzvlášť když hledáte alternativu ke kávě. Pro zpomalení efektu můžete přidat ještě lžičku panenského kokosového oleje, který prodlouží vstřebávání účinných látek.



Autor: Jana Raganová
Tisk