Jaro už vystrkuje růžky, sluníčko začíná mít opět větší sílu a dny se pomalu prodlužují. Někoho to nabíjí energií samo o sobě, jiný přemýšlí, jak se vzpružit. Očista těla i duše prospívá vždy a každému, na jaře i v jiná roční období. Právě teď se ale sociální sítě i další média plní příspěvky o jarních detoxech. Jak to s nimi je? My v GOODIE máme jasno. 

Zdravý duch, zdravá mysl, zdravé tělo… 

Je to jednoduché - pokud žijeme celý rok zdravě, 

jarní detox není potřeba. Když je naše tělo v pořádku, disponuje vlastními detoxikačními procesy, které fungují 24 hodin denně.  Naše ledviny, játra, lymfatický systém, trávicí trakt, plíce i kůže zkrátka sami odstraňují všechny nahromaděné látky. Nečekají na spirulinu, chlorellu ani nějaký zázračný čaj. 

Kašlat na detoxikační extrémy

Ruku na srdce. Nikdo nejsme 100% a je důležité žít v rovnováze, tedy myslet na své zdraví, jíst plnohodnotné potraviny a hýbat se, ale umět i upustit páru a užívat si života. Udělat si pár dní očistných a odlehčených prospěje určitě každému, ale nic se nemá přehánět. Mějme na paměti, že naše tělo potřebuje především vyváženou a kvalitní stravu. Například játra, jeden z hlavních přirozených uklížečů lidského organismu, potřebují pro svou činnost aminokyseliny z bílkovin (mrkněte na náš článek o kolagenu, také o tom hovoří), které detoxikačním režimem získáte jen těžko.  Hladovění ani velké výživové výkyvy ničemu příliš neprospějí. Odlehčená a především rostlinná strava nám ale dozajista přinese:

  • příval duševní i tělesné energie,
  • čistší hlavu i střeva,
  • kvalitnější spánek,
  • větší chuť na sex,
  • nárůst kreativity,
  • krátkodobý pokles váhy, 
  • výborný pocit z toho, že jsme vybočili ze své komfortní zóny

Zamést zimní škody, přivítat nové výzvy 

Ať máme názor jakýkoliv, pozorovat svět a jeho řád je inspirativní a leckdy i pragmatické. Většina světových náboženství s příchodem jara nařizuje určitý druh půstu nebo stravovacích omezení. Není to jen tak. V zimě jsme se méně hýbali, více radovali a chtě nechtě se trochu zaplevelili. Zařaďme proto nyní do jídelníčku více zelenininy, ovoce a luštěnin. Vyhněme se sladkostem a masu, hlavně tomu červenému. Snažme se nekouřit, nepít a tak dále. Doba léta a s ním spojených radovánek teprve přijde. ????

Jenom jednoduchá doporučení

Je na volbě každého z nás, zda si naordinujeme nějaký jedno - tří - deseti či jinak dnů dlouhý intenzivní detoxikační režim. Zkusme ale v následujících dnech a třeba navždy do svého života zařadit: 

  • popíjení horké vody - doporučuje to ajurvéda a má to něco do sebe. Naplňte si termosku nebo naší Good Karma Bottle horkou vodou a zkuste ji popíjet místo studené. Naše tělo musí studenou vodu po každém napití zbytečně ohřívat, a tím se vyčerpává.

  • bylinky a bylinkové čaje - některé z nich jsou močopudné, což vede k zrychlení metabolických procesů. Super je třeba třeba kopřiva, pampeliška, z koření pak medvědí česnek. 

  • zelené super potraviny - nejen o těch zelených jsme napsali samostatný článek. Patří mezi ně např. chlorella, spirulina, mladá pšenice. Doporučujeme naše Green Power Supermix

  • pečovat o svou pokožku - báječná a plná antioxidantů je třeba masáž z medu. Sáhnout můžete ale i po nejrůznějších koupelích. Vyzkoušejte třeba tu s epsomskou solí. Správně detoxikovaní si budete připadat i s naší zelenou jílovou pleťovou maskou

  • šetřit svou mysl - zkuste občas vydechnout v přítomném okamžiku. Stačí si zapnout stopku a minutu jenom tak vědomně dýchat. Dělá to hodně. Právě na jaře je i skvělý čas k odstartování vlastních pravidelných meditací. 



Máte s detoxem své zkušenosti? Co se vám osvědčilo a jak jste se cítili? Když nám dáte vědět na našich sociálních sítích, bude to prima.