Vánoce se každý rok nesou spíše než v klidném duchu ve znamení těžkého konzumerismu a materialismu, které mají za následek stres, deprese a v neposlední řadě pár kil na víc. Jak těmto nepříjemnostem předejít? Jak si svátky užít plnohodnotněji?

Máme pro Vás pár TIPŮ, jak si Vánoce letos užít trochu jinak – zdravěji a vědoměji.

#1 Zdravé pečení cukroví

Pečení cukroví je nevyhnutelnou součástí předvánočního období a cukroví k tradicím patří. Existuje nespočetné množství možností, jak péct zdravěji, ale přesto chutně, tak aby si pochutnala celá rodina i návštěvy.

  1. Vynechte při pečení klasickou bílou moukou a nahraďte ji zdravější variatnou (arašídovou, mandlovou, kokosovou, pohankovou)
  2. Nahraďte část mouky mletými oříšky. Oříšky dodají cukroví příjemnou chuť, aroma a navíc spoustu vlákniny a zdravé tuky.
  3. Používejte při pečení zdravé tuky. Při výběru másla dbejte na kvalitu a místo margarínů zvolte kvalitní farmářské máslo, kokosový olej či ořechové krémy
  4. Zapomeňte na bílý cukr! Jedná se pouze o prázdné kalorie a tělu se s příjmem bílého cukru nedostává živin, které potřebuje ke správnému fungování. Namísto bílého cukru použijte lahodný kokosový cukr nebo datlový cukr, které obsahují navíc živiny.
  5. Vyzkoušejte RAW cukroví z datlí, sušených meruněk či švestek, mletých oříšků a semínek. Ideální pro přípravu jsou datle medjool, které jsou lépe zpracovatelné než klasické datle a nemusí se namáčet. 

#2 Nezapomínejte na pohyb

Každoroční bohatý televizní program nás nutí trávit většinu času v pohodlí gauče či postele. Pohádky k Vánocům také patří, ale nezapomínejte posedávání na gauči prokládat pohybem. Teple se oblečte, připravte si s sebou kávucoffree nebo čaj a vyražte na procházku. Díky chladnému počasí přichází v úvahu spoustu zábavných zimních sportů, tak neváhejte a s rodinou či přáteli vyjeďte na lyže nebo vyzkoušejte bruslení na ledě.

#3 Dárky

Pokud vás nakupování dárků nebaví a nemáte na to čas, nezoufejte! Máme v nabídce luxusní eko stylové dárkové krabice, které si můžete jednoduše objednat online nebo vyzvednout každý čtvrtek na Trzích na Jiřáku. Pokud si stále nevíte rady a nechcete být příliš kreativní, máte rádi praktické dárky, máme pro vás připravené dárkové poukazy, kterými uděláte radost úplně každému. Hodnotu dárkového poukazu si můžete zvolit sami a obdarovaný si může v klidu udělat nákup podle vlastních představ.

Pokud na dárky čas máte, nekupujte zbytečnosti, které nikomu radost neudělají. Dejte průchod fantazii a vyzkoušejte letos například vlastnoruční výrobu dárku. Nakupte si zásobu oříšků, sušeného ovoce a velkou uzavíratelnou sklenici. Navrstvěte několik druhů sušeného ovoce a oříšků a vytvořte tak krásný a praktický dárek!


Nezapomeňte přemýšlet obzvlášť o Vánocích, kdy se vyprodukuje nadměrné množství zbytečného odpadu ekologičtěji. Zapomeňte na plastové obaly a dejte přednost ekologickým materiálům.



Máte nějaké TIPY, jak prožít vánoce JINAK? Napište nám, nebo s námi sdílejte vaše příspěvky na sociálních sítích. Ať už jsou vaše rozhodnutí jakákoliv, přejeme vám krásné, klidné a příjemné prožití svátků bez zbytečného hřešení a negativních následků.