Velký průvodce výživovými směry #5 Strava podle krevních skupin

S moderními výživovými směry se doslova roztrhl pytel a proto snad nemůže být ani překvapením, že se mezi nimi objevila i teorie stravy podle krevních skupin. Ano, čtete správně!

Jakkoliv zvláštně tato strava může znít, možná, že vás článek o historii a evoluci krevních skupin nakonec překvapí a v ledasčem se najdete.

pruvodce-vyzivovymi-smery-strava-podle-krevni-skupiny


V článku se dozvíte:

  • Jakto, že strava ovlivňuje naši krev a naopak? 
  • Základní principy stravování podle krevních skupin
  • Doporučená strava pro 0, A, B a AB krevní skupinu
  • Výhody a nevýhody

 

Krev a strava, co mají společného?

Všichni ji známe, všichni ji máme. Krev. Většina z nás ji vůbec nevnímá, pro některé je strašákem, na který se nemohou ani podívat. Tak či tak, zajišťuje v těle řadu životně důležitých funkcí a nelze bez ní žít. Mimo jiné také za pomocí krevní plazmy rozlišuje, zda se v těle nachází vlastní nebo cizí látky, a ty nepřátelské ničí. Pro tuto práci nejčastěji využívá antigen se specifickou chemickou strukturou krevní skupiny, který má za úkol vytvořit obranné protilátky a nepřítele takzvaně aglutinovat. Aglutinované buňky, viry, bakterie, začnou být přilnavé, lepkavé a začnou se shlukovat, což usnadňuje jejich konečné odstranění z těla pryč. 

Strava podle krevních skupin staví na tvrzení, že nejen bakterie, viry a parazité, ale i některé potraviny mají schopnost vyvolat s konkrétními antigeny reakci aglutinace. Mají to způsobovat určité lektiny (různorodé bílkoviny) vyskytující se v potravě člověka, na které může antigen konkrétní krevní skupiny reagovat útočně. Aglutinované lektiny k sobě mohou kdekoliv v organismu shlukovat další nežádoucí látky (bakterie, viry), což může následně vyvolat nepřiměřenou obrannou reakci organismu, kdy se k vlastním buňkám začne chovat jako k cizím - typickým příkladem jsou autoimunitní onemocnění. 

Základní principy a doporučení pro jednotlivé krevní skupiny 

Teorie diety podle krevních skupin se zakládá na faktu, že každá z krevních skupin má uložené jiné genetické rysy předků, a to včetně toho, jak se během evoluce stravovali. Principy proto určují, jaké konkrétní potraviny (ne)jsou pro zdraví člověka prospěšné vzhledem k (pre)dispozicím, které si se sebou daná krevní skupina „nese“ z minulosti. Výsledkem doporučené stravy má být nejen dobré zdraví ale i přirozeně optimální tělesná váha.

  • krevní skupina 0 - lovec

Nejstarší krevní skupina ze všech, která vznikla v době, kdy převládal lov. Lidé s „nulkou“ často trpí citlivostí na lepek, mívají alergie, intolerance, kožní problémy a často je trápí chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu. 

  • ✅ maso, v omezeném množství ovoce a zelenina
  • ❌ obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, ořechy

VĚDĚLI JSTE, ŽE? Krevní skupinu 0 má 45 % světové populace a dietou doporučená strava se velmi podobá paleo stravě.

  • krevní skupina A - zemědělec

Předci této krevní skupiny byli spíše sběrači, kteří konzumovali z větší části pouze rostlinnou stravu. Lidé s A jsou náchylní k onemocnění srdce, vysokému cholesterolu a diabetu. 

  • ✅ zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy
  • ❌ maso, mléčné výrobky

VĚDĚLI JSTE, ŽE? Krevní skupinu A má 33,5 % světové populace a dietou doporučená strava se velmi podobá vegetariánské a veganské stravě. 

  • krevní skupina B - kočovník

(R)evoluční skupina, která má v genech jak živočišnou, tak rostlinnou stravu. Lidé s B často trpí na autoimunitní onemocnění nervového systému a virové infekce. 

  • ✅ maso, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny
  • ❌ lepek, ořechy

VĚDĚLI JSTE, ŽE? Krevní skupinu B má 16 % světové populace.

  • krevní skupina AB

Nejmladší krevní skupina, která vznikla promísením předků A a B. Lidé s AB jsou náchylní k chudokrevnosti a civilizačním nemocem všeobecně. 

  • ✅ maso, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, ořechy
  • ❌ kofein, alkohol

VĚDĚLI JSTE, ŽE? Krevní skupinu AB má 5,5 % světové populace.

TIP: Chcete vědět, proč je důležitá nejen vaše krevní skupina, ale také krevní skupina vašich rodičů, nebo dokonce prarodičů? Pro kompletní pochopení stravy podle krevních skupin doporučujeme prostudovat knihu Výživa a krevní skupiny od autora .

V Goodie si vybere každá krevní skupina!

coffree-goodie

COFFREE - PAMPELIŠKOVÝ KÁVOVINOVÝ NÁPOJ 75 G
Voní jako káva, chutná jako káva, ale není to káva? Chuťově vyladěná čistě přírodní směs z kořenů pampelišky a čekanky, která navíc podporuje normální trávení, normální funkci jater, působí jako prebiotikum a pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost.

348-1_lyomaliny

LYOFILIZOVANÉ MALINY 20 G
Lyo maliny nejen pro sběrače, ocení je určitě i lovci! :) Díky šetrnému zpracování lyofilizace si uchovávají většinu původních vlastností jako je vůně, chuť, barva a živiny.

pasta zeleny hrasek-2


TĚSTOVINY PROTEINOVÉ - 100% ZELENÝ HRÁŠEK - FUSILLI BIO 250 G
Bezlepkové těstoviny ze 100% BIO mouky ze zeleného hrášku jsou vhodné pro vegany, děti, sportovce i pro hubnoucí do redukčních jídelníčků. 

reenpowersupermix

GREEN POWER SUPERMIX BIO 150 G
Unikátní kombinace zelených superpotravin obsahuje vysoké množství chlorofylu, vitamínů a antioxidantů. Přispívá k celkovému pročištění a povzbuzení organismu, podporuje funkci jater a trávicího traktu, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a kontrolovat tělesnou hmotnost.

Výhody a nevýhody diety podle krevních skupin

Strava podle krevních skupin preferuje jídelníček bohatý na zdravé čerstvé suroviny, bez průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů. Taková strava je prospěšná sama o sobě a může člověku skutečně pomoci cítit se lépe ve všech směrech (psychicky, fyzicky i zdravotně).

Na základě několika tisíců vědeckých studií však vědci došli k závěru, že v současnosti neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly jakékoliv zdravotní přínosy diety podle krevních skupin [1]. Ale, co není může být a na všem lze najít zrnko pravdy, zrovna genetické dispozice patří mezi témata, která jsou i pro moderní vědu stále ještě zahalena tajemstvím…

ZAJÍMAVOST: Riziko aglutinace neboli shlukování bylo vědecky potvrzeno pouze u zanedbatelného množství lektinů z určitých druhů syrových (nevařených) luštěnin.

  • pár zajímavostí na závěr

Lidé s krevní skupinou 0 mají až o 66 % nižší riziko rozvoje těžké formy malárie [2].

Lidé s krevní skupinou A mají vyšší pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny, oproti tomu lidé s krevní skupinou 0 mají vyšší pravděpodobnost špatné srážlivosti krve a poruchy krvácení.

Ženy s krevní skupinou 0 mají zvýšené riziko hypertenze vyvolané těhotenstvím.

Lidé s krevní skupinou B mají nižší riziko tvorby ledvinových kamenů [3]



Co si myslíte vy o stravě podle krevních skupin? Zkoušeli jste? Nebo jsou pro vás její principy moc složité? Dejte nám vědět, těšíme se na vaše názory! :) 


 


Autor článku: Nicola Trompischová


1. Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review, Leila Cusack and collective, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Epub 2013 May 22.
2. Blood group O protects against severe Plasmodium falciparum malaria through the mechanism of reduced rosetting, J. Alexandra Rowe and collective, pnas.org, September 10, 2007
3. Study reports links between blood types and disease risks, elifesciences.org, Apr 27, 2021