Vitamin D je tzv. „slunečním vitaminem“ - dokážeme ho přirozeně získat při pobytu na slunci, přesto ho většina z nás nemá dostatek. Historicky se spojoval zejména s pozitivním vlivem na metabolismus kostí, benefitů má však pro naše tělo mnohem víc. Proč jej suplementovat a jaké jsou jeho nejlepší formy? 

Vitamin D je stále populárnějším tématem, zejména v poslední době, kdy se objevuje mnoho studií o jeho benefitech. Možná jste už o mnohých slyšeli, rozhodně ale nebude na škodu si je připomenout a možná se dozvědět i o některých méně známých. Nejdříve ale nahlédneme do základních faktů o tomto “supervitamínu”.

Přirozené zdroje vitaminu D

Jedná se o v tucích rozpustný vitamín, to znamená, že ke svému efektivnímu vstřebání v těle potřebuje jako nosič molekuly tuku. Jeho výjimečnost tkví také v tom, že jsme jej schopní získávat při pobytu na slunečním světle - když sluneční paprsky dopadají na naši kůži spouští se kaskáda procesů, které ho v našem těle přemění na jeho aktivní formu, kterou je poté tělo schopné dále využívat. Před sluníčkem je tak fajn se stále neschovávat, ale naopak se mu v rozumné míře hezky vystavit!

Když je naše kůže vystavená slunečnímu záření, je v ní nejprve produkován previtamín D3, který následně absorbuje UVB paprsky. Následně jsou produkovány dvě další látky, které ale nemají žádný vliv na ukládání vápníku (oproti hotovému vitamínu D) - pro představu se asi jen 15% přemění na samotný vitamín D3 - příroda to chytře vymyslela, abychom se ze slunce nemohli předávkovat. Následně jako cholecalciferol putuje do jater, kde se přeměňuje na 25 (OH) D, tuto formu si měříme v krevních testech. Abychom ale získali úplnou aktivní formu, musí vitamín D doputovat ještě do ledvin, kde je jeho finální stanice pro přeměnu a kde se nám z něj stává ten nejlepší substrát pro všechny jeho benefiční funkce v našem těle, o kterých se hned dozvíme více! 

Důležité je však také vědět, že aby tato přeměna vitamínu D na jeho aktivní formu proběhla co nejlépe, potřebujeme mít v těle i dostatek hořčíku. Enzymy vytvářející aktivní formu vitamínu D v játrech a ledvinách totiž nemohou efektivně pracovat bez dostatečného množství magnesia. To je také důvod, proč jsme hořčík zahrnuli už rovnou do našeho komplexu vitamínu D3 s K2. O nedostatek magnesia už se tak nemusíte bát! 

Kromě slunečního světla jsme schopni vitamín D v menším množství získat i z některých potravin, jeho bohatými zdroji jsou především různé druhy ryb - losos, sleď, olej z tresčích jater, nebo také vaječné žloutky. Velmi však záleží na kvalitě těchto potravin - například z divokého lososa loveného v moři můžeme získat přes 900 IU (mezinárodních jednotek), oproti tomu z lososa farmového, který se běžně prodává ve velkých obchodech, jsme schopni získat jen zhruba 25% takového množství. 

  • Podporuje naši imunitu

Nejčastěji se vitamín D spojuje s pozitivními účinky na stav našeho imunitního systému, což pro nás v dnešní době může být jedním z jeho největších přínosů. Napomáhá totiž antimikrobiální a antivirotické aktivitě některých imunitních buněk. Je také protizánětlivý, takže může napomáhat snížení míry chronického zánětu. Vitamin D všeobecně napomáhá aktivitě mnoha druhů našich imunitních buněk, které jsou tak díky němu schopné lépe reagovat na nebezpečí. 

Nedostatek tohoto vitamínu se také v posledních letech prokázal jako jeden z faktorů pro rozvoj autoimunitních onemocnění, kterých po celém světě stále přibývá. Nedostatek vitamínu D se objevuje například u lidí s revmatoidní artritidou, roztroušenou sklerózou, nebo syndromem dráždivého střeva - čím nižší saturace tímto nutrientem, tím horší se ukazuje stav těchto onemocnění. Optimální hladina vitamínu D se tak dá považovat i za prevenci před rozvojem autoimunity. 

  • Prospívá našim střevům

A protože mnozí z vás už možná slyšeli, že přes 70% naší imunity se nachází ve střevech, nebude pro vás takové překvapení i významný prospěšný účinek vitamínu D na slizniční imunitu a také i stav střev, který také významně ovlivňuje naše celkové zdraví. Vitamín D pomáhá udržovat integritu naší střevní stěny tak, aby nepropustila do těla nic, co tam nemá své místo. Navíc také zde přispívá svojí antimikrobiální funkcí a chrání nás před nežádoucími patogeny. 

  • Udržuje naše kosti zdravé

Stejně tak jako se o vápníku ví, že je důležitý pro naše kosti, je i o vitamínu D často známé, že je při tom jeho parťákem. Pokud máme nedostatek déčka, nemůžeme dostatečně vstřebávat vápník a dokonce časem díky tomu začneme ztrácet i část uloženého vápníku ze zubů a kostí. Ať už tedy vápníku přijímáme kolik chceme, nikdy ho dostatečně nevyužijeme, pokud k němu nebudeme mít i správnou hladinu vitamínu D. 

Déčko však není jediným parťákem vápníku pro jeho správné vstřebání - oba ještě rádi do party přijmou vitamín K2. Ten spolupracuje s vitamínem D, který zlepšuje vstřebatelnost vápníku - K2 následně zajišťuje to, že vápník, který déčko “vytáhne” z příchozích zdrojů, poputuje na správná místa - do kostí a zubů. Proto i náš vitamín D je v tabletách společně s K2, aby jeho benefity byly co nejlepší!

  • Chrání nás před depresí 

S tím, jak přichází podzim a venku je méně sluníčka se může mnoho z nás cítit častěji sklesle, smutně a až depresivně. Jedním z důvodů může být i nedostatek slunečního vitamínu, jehož nedostatek se v mnoha studiích ukázal jako přispívající faktor ke vzniku depresí. Lidé s nízkou hladinou vitamínu D jsou také náchylnější k rozvoji depresivních stavů, než lidé s optimální hladinou. 

Co může nedostatek vitamínu D způsobit? 

  • osteopenie, osteoporóza, zvýšené riziko zlomenin kostí
  • slabost svalů
  • zvýšené riziko vzniku rakoviny
  • zvýšené riziko vzniku autoimunitních onemocnění 
  • větší náchylnost k infekcím, nachlazením, chřipkám
  • riziko vzniku cukrovky a hypertenze 
  • únava, změny nálad

Epidemie nedostatku vitamínu D

Díky změně našeho životního stylu, kdy trávíme mnoho času uvnitř a jsme mnohem méně venku na slunečním světle, panuje ve světě vysoká míra nedostatku tohoto vitamínu. Pro představu se odhaduje, že až 50% světové populace nemá optimální hladinu “déčka”

Co způsobuje nedostatek?

  • méně času na sluníčku 
  • pokud už jsme na sluníčku, často jsme oblečení a nemohou tak na slunce reagovat všechny receptory na naší kůži
  • používání opalovacího krému, který vstřebávání vitamínu blokuje
  • někteří lidé mají genovou mutaci, která ztěžuje přeměnu vitamínu D na jeho aktivní formu
  • nedostatečná konzumace potravin bohatých na vitamín D



Autor: Karolína Tomaides
Tisk