Jar na nádobí, Savo na podlahu a Domestos na WC.  Tyhle přípravky a jim podobné jsou sice funkční, ale odpadní systém, půda i naše planeta se z nich příliš netěší. Volba je na nás, ale skvělou inspiraci přináší už jenom pohled na úklid našich (pra)babiček. Šly na něj mnohem jednodušeji, v souladu s přírodou a základními chemickými principy. 

Proč je chemie při úklidu špatná?

To je důležitá otázka, na kterou je dobré znát odpověď hned v úvodu. Klasické úklidové prostředky obsahují spoustu toxických či přímo karcinogenních látek, o kterých nemáme ponětí. Tahle problematika není vůbec jednoduchá, látek je na tisíce a nezávislých testů o vlivu na lidské zdraví a životní prostředí není ani z části tolik. I selský rozum však častokrát stačí. Většina níže uvedených látek jen  nabourává lidskou obranyschopnost a má za následek kožní, dýchací i jiné problémy. Chemikálie se odpadní vodou dostávají také do přírody, kde ovlivňují celé ekosystémy a podílí se na vymizení živočišných populací

Pojďme se proto podívat na základní látky, proti kterým je dobré být v pozoru

  • chlor - je silnou žíravinou, jeho oxidační vlastnosti poškozují buněčné struktury a jsou toxické i pro vodní organismy

  • syntetické vonné látky - až 95 % z nich jsou ropné deriváty a řadí se mezi toxiny a karcinogeny; citlivější osoby z nich bolí hlava, mají vyrážky či dýchací potíže

  • triclosan - když na něj zasvítí slunce, mění se na dioxidy hromadící se v játrech

  • tenzidy - alias povrchově aktivní látky - z obalů běžně nepoznáme, jaké konkrétně obsahují, protože to neukládá legislativa; ve skutečnosti je ale mnoho z nich silně toxických

  • EDTA a její soli - nacházíme je především v mycích prostředcích; pro člověka nejsou zásadně škodlivé, avšak příroda je těžko odbourává, a znečišťuje tak podzemní i pitnou vodu

  • optické zjasňovače - jsou součástí hlavně pracích prostředků a pro člověka jsou toxické, dráždí kůži a dávají příčinu vývojovým i reprodukčním vadám.

Běžná drogerie ale obsahuje například i geneticky modifikované organismy a další nebezpečné látky. Buďme tedy před složením konvenčních produktů obezřetní a věnujme sami sobě i okolnímu světu raději to nejlepší. 

Zcela přírodní úklidové alternativy

Bez chemikálií to zvládaly už naše babičky. Není tedy důvod, proč bychom to nezvládli my. Za základ přírodních pomocníků považujeme:

Citron a kyselina citronová

Kyselina citronová nebo přímo šťáva z citronu v podobě pár lžic bělí, odstraňuje nečistoty i nepříjemné pachy.

  • Odstraňuje vodní kámen - zašlé baterie, dlaždičky, sprchu i varnou desku v kuchyni doporučujeme potřít půlkou citronu a vydrbat hadříkem. 
  • Zbavuje odpad zápachu - nastrouhaná kůra z citronu nasypaná do odpadu a zalitá horkou vodou ho vyčistí i provoní. 
  • Skvrny a nečistoty - citron si poradí se skvrnami na plastovém nádobí, osvědčí se do vody na mytí oken i pro odmáčení zaschlých nečistot. 

Kyselina citronová 1 kg

Křemelina

Sypká hornina s vysokým obsahem oxidu křemičitého je levná a účinná nejen pro detoxikaci těla, ale i domácnost.

  • Poslouží jako písek - pro své abrazivní vlastnosti se skvěle hodí tam, kde je něco třeba mechanicky odstranit.
  • Hubí hmyz - neříkáme, že bychom to měli dělat, ale pokud se někde vyskytuje hodně hmyzu, křemelina poslouží jako výborný repelent.
  • Odstraňuje zápachy

Bílý ocet

Hlavně bílý čisticí ocet je levný a na úklid téměř zázračný pomocník. 

  • Univerzální čistič - octový roztok (1 ocet : 1 voda) spolehlivě vyčistí ledničku, odtok umyvadla, skleněné plochy, okna, nábytek, koberce, sprchu, ale i záchod  a záchodové prkénko. Pozor na dřevěné podlahy, mohl by je poleptat. 

Bílý čistící ocet 10%  500 ml

Sůl

Díky své struktuře i vlastnostem nahradí téměř všude čistící písek.

  • Odstraňuje mastnotu - když naplníme pekáč solí, dáme do horké trouby a necháme sůl zhnědnout, po vychladnutí jde mastnota perfektně dolů.
  • Odstraňuje skvrny - po smíchání s octem vyčistí např. skvrny na umyvadle. Výborný je také na fleky a proužky od kávy či čaje.

Jedlá soda 

Jedlá soda je cenově dostupná a ohromně všestranná úklidová pomůcka.

  • Odstraňuje zápachy - trocha na talířku např. zaručí stále voňavou lednici.
  • Čistí odpady - šálek sody společně se šálkem octa účinně pročistí ucpanou výlevku.
  • Podporuje lesk nádobí - stačí přidat dvě lžíce do prostředku na mytí. 

Jedlá soda 1 kg

Pokračování přírodních zdrojů a účinků by mohlo být nekonečné. Příroda nám dává odpovědi na všechny otázky a to je to, co nás baví a co je správné. 

Přírodní čisticí prostředky 

Sáhnout po hotovém prostředku bývá nejsnadnější a nejrychlejší. Jejich účinnost je dostatečně vylazená, a my tak máme záruku, že povrchy a nečistoty vycídí skutečně účinně. Prostředky z našeho e-shopu jsou 100% netoxické a neohrožují nás ani okolní prostředí. Jsou od české firmy Tierra Verde, mající motto, s kterým se zcela ztotožňujeme: ,,Nepracujeme, abychom vydělávali peníze. Vyděláváme peníze, abychom mohli sloužit světu.” Zkuste, a kromě účinku zaznamenáte i vlastní dobrý pocit. 

  • Na mytí nádobí
    Máme toho celou řadu, konkrétně doporučujeme např. gel na nádobí, který nedráždí pokožku a poradí si s každým znečištěním. 

  • Na prádlo
    Prací prášky, aviváže i mýdla na extrémní znečištění. Prádlo vyčistí, navoní i zjemní. 

  • WC a odpady
    Údržbu záchodové mísy, přidružených ploch i ucpaných odpadů zvládneme s dalšími přírodními produkty. 

  • Čištění povrchů
    Jednou abrazivní, podruhé ve formě rozprašovače, za další k vytvoření suspenze. Záleží na konkrétních potřebách.

 



Jakým stylem udržujete svou domácnost vy? Máte třeba nějaké přírodní triky, se kterými se můžete podělit? Napište nám na našich sociálních sítích, inspiraci vítáme! 



Autor: Lída Dubinská
Tisk