Svátky klidu, míru a pohody jsou za námi a po období plného jídla a posedávání u televize je na řadě režim, do kterého nemusí být úplně jednoduché se zpět dostat. Máme pro vás 7 pilířů a základních předpokladů k udržení pevného zdraví a krásné postavy.

Vše začíná v hlavě! A proto pokud jste o svátcích hřešili, rozhodně si to nevyčítejte, nenasazujte drastické diety či očisty a nenastavujte si laťku příliš vysoko, mohl by to být důvod k neúspěchu. 

Vyvážená strava

Základní předpoklad pro dosažení a udržení psychického i fyzického zdraví je kvalitní a vyvážená strava. Nastavte si základní pravidla ve stravování, která jste schopni dlouhodobě dodržovat. Metod a přístupů pro sestavení jídelníčku je mnoho. Obecně však platí, že denní příjem energie by z 50 % měly tvořit sacharidy, z 30 % bílkoviny a z 20 % kvalitní tuky. Toto obecně nastavené pravidlo nelze aplikovat individuálně. V závislosti na preferencích, cílech i znalostech vlastního těla by měl každý aspoň tušit kde se hranice nastavení poměrů makroživin nachází a podle toho se řídit.

Konec s přejídáním

Při nadbytečném příjmu má tělo tendenci si ukládat přebytečnou energii do tukových zásob. Výsledkem jsou kila navíc, kterých není snadné se zbavit. Pokud se jedná o jednorázové “přejídání” je klíčové nic si nevyčítat a vrátit se zpět k normálnímu stravovacímu režimu. Energetická bilance by měla být dlouhodobě vyrovnaná tzn. energetický příjem (jídlo) = energetický výdej (pohyb).

V jídelníčku by měla být zastoupena zelenina, která o vánocích v jídelníčku chybí, ovoce a kvalitní tuky ve formě ořechů a semínek. Nebojte se experimentovat s kořením. Chilli či kurkuma zlepšují trávení a pomáhají urychlovat metabolismus, skořice pomáhá odbourávat chutě na sladké.

Správný výběr kvalitních potravin

Kvalita zdroje energie makroživin zařazené do jídelníčku, dříve nebo později ovlivní celkový vzhled i zdraví. Důležité je vybírat z opravdových průmyslově nezpracovaných potravin, které tělu doplní potřebné mikroživiny. Vyhněte se prázdným kaloriím (bílý řepný cukr), které navodí krátkodobý pocit sytosti, ale z dlouhodobého hlediska vedou k nárůstu hmotnosti a vývoji nemocí. Pokud si rádi dopřáváte sladké, dejte přednost přírodním sladilům. Při výběru dávejte přednost opravdovým sezonním a lokálním potravinám. Neváhejte se inspirovat při přípravě jídel v sekci recepty nebo na našem instagramu @goodierecepty

Pitný režim

Pitný režim a jeho dodržování je nezbytnou součástí zdravého životního stylu. Denně bychom měli vypít alespoň 2–3 l tekutin ve formě vody nebo neslazených čajů a to v závislosti na způsobu života, podmínkách, zdravotním stavu atd. Vyhněte se obloukem přeslazeným šťávám a ostatním nápojům.

Optimální pohyb

Zařaďte pohyb mezi každodenní činnosti a snažte se pravidelně cvičit. Vyberte si aktivitu, která vám nejvíce vyhovuje a udělejte si plán. Tělo je přizpůsobené k pohybu a jeho nedostatek mu škodí. Omezte jízdu autem a choďte raději pěšky, dejte přednost schodům, nepoužívejte výtahy, choďte na eskalátorech, protahujte se kdykoliv během dne a občas si zajděte na takové cvičení, které vás bude bavit.

Kvalitní spánek

Pro správné fungování organismu a jeho metabolismu je důležité pravidelně spát, a to cca 6–8 h denně. Z dlouhodobého hlediska může totiž při nedodržování pravidelného spánku docházet k ukládání tuku jakožto obranný mechanismus organismu. Kvalita je stejně tak důležitá jako pravidelnost. Aspoň hodinu před spánkem vypněte všechna zařízení (telefon, tablet, TV) a věnujte chvilku času před spaní krátké meditaci, četbě či jakékoliv jiné duševní hygieně.

Věděli jste, že? Kvalita spánku se dá ovlivnit přírodními doplňky stravy. Jedním z nejúčinnějších doplňků stravy, který podporuje zdravý spánek jsou CBD kapky. Stačí pár kapek pod jazyk a váš spánek bude mnohem výživnější.

Funkční superpotraviny

V dnešní době nabírají superpotraviny právem na popularitě. Jedná se o potraviny, které mají úžasné schopnosti a pozitivní účinky na psychické i fyzické zdraví. Dokáží harmonizovat, detoxikovat, podporovat hubnutí a dodávají tělu živiny. Dostupných je jich opravdu spoustu a záleží jen na vás, kterou si vyberete. Na podporu hubnutí je velmi vhodná mořská řasa chlorella, která v kombinaci se spirulinou, mladým ječmenem a pšenicí tvoří skvělé kombo pro celkovou očistu organismu.

Pravidlo 21 dní

Pokud plánujete v životě udělat nějakou změnu, zkuste se řídit pravidlem 21 dní. Začněte pomalu a pozvolna například zařazením Green Power Supermixu do jídelníčku. Každé ráno nechte prášek rozpustit ve vodě a dejte si sklenici tohoto výživného nápoje. Výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.