Slunečnice loupaná 100 g
Slunečnicová semínka jsou skvělým zdrojem bílkovin s vysokou výživnou hodnotou. Obsahují kvalitní rostlinné tuky, zejména velké množství důležité kyseliny linolové a vlákninu. Původem jsou slunečnicová semínka z Mexika a Peru a mnohá století sloužila jako důležitá potrava Indiánům. Naše semínka jsou loupaná a nesolená.
V hrnečku slunečnicových semínek (cca 60 g) je obsaženo až 90 % doporučené denní dávky důležitého antioxidantu vitamínu E, který přispívá k ochraně buněk proti oxidativnímu stresu.
Použití:
Semínka jsou určena k přímé spotřebě. Nutričně, vzhledově i chuťově dokáží k dokonalosti doladit většinou pokrmů zejména zeleninové i ovocné saláty, některé omáčky, krémové polévky. Hodí se na přípravu pomazánek nebo jako základ pro pesta.
Doporučení: Pro lepší a efektivnější stravitelnost semínka namočte přes noc na několik hodin ve vodě. Dochází k aktivaci procesů, semínka jsou po namočení měkká a množství živin je v nich výrazně vyšší než před namáčením. Po namáčení semínka slijte a konzumujte v salátech, pomazánkách, kaších nebo v jogurtech. Po opláchnutí můžete semínka následně sušit v troubě cca na 80 °C. Usušená a aktivovaná semínka můžete skladovat k dalšímu využití, jejich trvanlivost je kratší. Nejkratší trvanlivost mají mletá semínka.
Slunečnicová semínka jsou vhodná k nakličování. Celý proces trvá cca 36 hodin. Stačí semínka přes noc namočit, po namočení přendat do nakličovací misky nebo sklenice. Semínka získají ohromné množství živin, jemnou strukturu a báječnou chuť.
Věděli jste že?
Slunečnice byly jedny z prvních rostlin pěstované na území USA. Lidé v Severní Americe je používali přes 5000 let jako zdroj potravy a surovinu pro výrobu slunečnicového oleje. Části rostlin jako kořeny či stonky se využívají k různým účelům, např. zdroj přírodního pigmentu barviva, ale korunní plátky slunečnic jsou pro člověka považovány za jedovaté.
Složení:
slunečnice loupaná
Nutriční hodnoty (100 g):
Tuky: 51,5 g
Sůl: 0 g

Vitaminy skupiny B: Co jsou zač a jaký mají vliv na zdraví?
Každý, kdo má snahu řešit své zdraví komplexně, už někdy dostal doporučení suplementovat vitaminy B. Málokdo však zcela jistě tuší, proč je třeba na tyto vitaminy myslet a co se může stát, pokud v těle dojde k jejich nedostatku. Poznejte B vitaminy podrobněji v článku, který pro vás sepsala studentka naturopatie Karolína Tomaides, a zjistěte, kolik práce v těle zastávají, nebo v jakých potravinách je najít.

Avo toast
Čerstvý kváskový chléb s avokádem „ready to eat“ a vajíčkem s tekutým žloutkem je kombinace, které neodolá nikdo. V kombinaci se semínky a listovým salátem tak vzniká nutričně vyvážená snídaně nebo brunch.

Müsli tyčinky
Na svačinu, s jogurtem k snídani nebo jako sladká tečka ke kávě. Tyčinky se zkrátka doma neztratí!

Burcha
Lahodná snídaně plná vitamínů, která zasytí na několik hodin, je snadná na přípravu a pomůže i s hubnutím? To vše je BIRCHER MÜESLI neboli ´BURCHA’. Pokrm dostal název po slavném švýcarském lékaři, průkopníkovi oblíbené raw stravy. Na tomto receptu je báječné, že ho lze do nekonečna obměňovat podle nálady a preferencí surovin. Navíc se připravuje den předem, takže máte ráno snídani hotovou.

Salát s quinoou
Teplé dny převažují nad těmi chladnými, čerstvá zelenina je dostupnější a my bychom si ji měli začít co nejvíce dopřávat. Saláty se dají připravovat na milion způsobů. Máme pro vás jednoduchý TIP, jak si připravit rychlý a výživný salát s quinoou. Quinoa je velmi bohatá na rostlinné bílkoviny (14 g) a vlákninu, skvěle se tak hodí i do redukčních jídelníčků.

Zdravé marokánky
Marokánka neboli marokánská placička je sladká placička arabského původu. Tradiční receptura původně kromě medu, oříšků, datlí, cukru, kakaa a vanilky obsahovala ještě hašiš. Průmyslově vyráběné marokánky obvykle místo poctivých ingrediencí obsahují levnou citronovou nebo pomerančovou kůru naloženou v cukru a místo kvalitních ořechů nekvalitní arašídy. Marokánky bývají potřené „čokoládou“, která nemá s čokoládou skoro vůbec nic společného, nebo tukovou kakaovou polevou. Přinášíme poctivý domácí recept na marokánky bez cukru (a bez hašiše), pouze z poctivých a kvalitních ingrediencí.

Oříškovo-semínkový chlebík se sušenými rajčaty
K pečení chlebů už dávno nepotřebujeme mouku, stačí smíchat semínka, oříšky a ostatní úžasné ingredience, díky kterým má navíc chlebík skvělé výživové hodnoty, vysoký obsah zdravých rostlinných tuků, bílkovin a vlákniny. Neobsahuje oproti kupovaným chlebům žádná „éčka“, ochucovadla nebo stabilizátory. Hodí se k snídani, ke svačině, ale i k obědu, třeba jako příloha k polévce nebo k salátu.
