Chutná, přirozeně bezlepková a navíc nutričně hodnotná – slzovka je skvělou alternativou k běžným obilovinám. Využijte ji jako přílohu, přidejte do polévky, salátu, kaše či pomazánky a zpestřete si pokrmy její jemnou chutí.
Slzovka obecná, pro svůj tvar známá také jako Jobovy slzy nebo „bílá perla východu“, je výživná a přirozeně bezlepková obilovina s jemně oříškovou chutí. V asijské kuchyni má své pevné místo jako tradiční surovina pro přípravu slaných i sladkých pokrmů.
Díky své univerzálnosti ji můžete použít podobně jako rýži nebo jáhly – hodí se do polévek místo krup, do kaší, salátů, pomazánek, na přípravu karbanátků, nákypu a dalších zapečených dobrot. Po rozemletí je možné ji využít jako alternativu mouky k zahuštění.
Slzovka je snadno stravitelná a kromě chuti obohatí pokrmy také po nutriční stránce. Obsahuje totiž vlákninu, esenciální aminokyseliny, minerály jako draslík, vápník, železo, hořčík, zinek, měď, nebo mangan, z vitamínů zejména vit. skupiny B. O důvod víc tuto prastarou superpotravinu zařadit do jídelníčku.
100% slzovka obecná
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie |
1 623,4 kJ / 388 kcal |
Tuky |
7,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,05 g |
Sacharidy |
67,1 g |
z toho cukry |
3,8 g |
Bílkoviny |
13,3 g |
Vláknina |
3,6 g |
Sůl |
0,05 g |
Slzovku důkladně propláchněte a namočte do vody alespoň na 1 hodinu, klidně ponechte ale i přes noc.
Použijte jako součást příloh (ideálně v poměru 2 díly např. rýže ku 1 dílu slzovky), do polévek, jako základ pro pomazánky, přísadu do kaší nebo z ní připravit lahodné placičky či nákyp. Mletá slzovka se hodí k zahuštění omáček podobně jako běžná mouka. Připravit z ní lze rovněž odvar.
TIP: Vyzkoušejte slzovku s houbami jako „kubu“. Stačí část krup nahradit slzovkou.
Upozornění
Skladujte v chladu, suchu a chraňte před přímým slunečním světlem. Výrobek není určen pro děti do 3 let a jako náhrada pestré stravy.
Ostatní
Prodávající: GOODIE s.r.o.