CELOZRNNÝ VELIKONOČNÍ MAZANEC

Velikonoce letos budou možná trochu jiné, ale dovedete si je představit bez krásně nadýchaného mazance? Času teď máme fůru, tak vyzkoušejte tenhle skvělý recept od IG: @cookingwithsusa, které děkujeme za sdílení.

 

INGREDIENCE: 

Na těsto:

  • 320 g jemně mleté celozrnné mouky

  • 2 žloutky

  • 80 g rozpuštěného másla

  • 180 ml rostlinného mléka

  • 50 g třtinového cukru (můžete zkusit nahradit i kokosovým cukrem)

  • 20 g čerstvého droždí

  • hrst rozinek (předem namočených ve vodě)

  • hrst mandlí/mandlových lupínků

  • špetka soli

 

POSTUP:

1. V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového/kokosového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek.

2. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli.

3. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, rozinky a postupně přiléváme mléko.

4. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto.

5. V případě, že je těsto tuhé, přidejte ještě víc mléka.

6. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout.

7. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem.

8. Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.

 

Dobrou chuť! :-)

A nezapomeňte se pochlubit výsledkem na sociálních sítích!

 

AUTOR: 

tento a mnoho dalších receptů najdete na stránkách autorky cookingwithsusa.blogspot.cz/.