Dokonalý jablečný štrúdl

Je to stejně tak jednoduché jako dojít do obchodu koupit listové těsto, rozválet ho a zabalit do něj jablečnou náplň. Tento recept je ale zdravější. Těsto se skládá pouze ze 3 ingrediencí a příprava zabere pouze pár minut. Je třeba jen myslet na přípravu štrúdlu předem. Těsto je potřeba nechat pár hodin, ideálně přes noc odležet v lednici. Kousek štrúdlu se hodí, když vás honí mlsná a potřebujete zároveň trochu odlehčit jídelníček.

 

 

Ingredience na těsto na jednu "nohu"

100 ml vody

20 ml oleje (slunečnicový, olivový)

200 g špaldové mouky hladké

 

Ingredience na náplň

cca 4 střední oloupaná jablka nastrouhaná na hrubo

50 g kokosového cukru

40 g rozinek

40 g pekanových ořechů

1 pl skořice

 

 

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience na těsto, pomažte ho olejem a nechte pár hodin v lednici odpočinout.

  2. Na vál si položte utěrku, kterou poprašte moukou.

  3. Těsto rozválejte na utěrce tak, aby vám vznikl obdélník cca 15 x 20 cm.

  4. Menší část těsta posypte strouhankou.

  5. Na strouhanku pokládejte jablečnou směs z ingrediencí na náplň.

  6. Pomocí utěrky zaviňte štrúdl a položte na plech vyložený pečícím papírem.

  7. Doporučujeme dát na vrch pár plátků másla nebo GHÍ máslo.

  8. Pečte v troubě předem vyhřáté na 190 °C cca 25 minut.

 

Poznámky:

  1. Zaexperimentujte a vyzkoušejte různé náplně, třeba hruškovou, makovou či tvarohovou.

  2. Můžete obměnit ořechy pekanové za vlašské nebo rozinky za klikvu.

  3. Do těsta můžete přidat trochu bourbonské vanilky.

  4. Před pečením na štrúdl položte pár plátků másla.

 

Autor receptu: Kristýna Durasová