čas přípravy: 55 min.

Quinoa neboli merlík chilský se právem dostává do povědomí a do popředí jídelníčků stále častěji a více. Jedná se o pseudoobilovinu vzácnou díky obsahu živin, ale i vysokému množství kvalitních rostlinných bílkovin. Z quinoy si můžete připravit mnoho pokrmů na nejrůznější způsoby, dá se s ní skvěle experimentovat třeba i v polévkách, které by měly být součástí jídelníčku zejména v období podzimu a zimy. Vyzkoušejte polévku s quinoou - krásně zasytí, zahřeje a díky promyšlené kombinaci rozmarýnu, zázvoru a citronu skvěle chutná!

Ingredience

  • 2 na kostičky nakrájené mrkve
  • 1 cibule
  • 100 g propláchnuté quinoy
  • 1 pl přepuštěného másla GHÍ
  • 1 plechovka rajčat
  • větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 700 ml vody/ zeleninového vývaru
  • 100 g na kousky nakrájeného řapíkatého celeru
  • 100 g na nudličky nakrájeného čínského zelí
  • 1 cm nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl

Postup

1. V hrnci se silným dnem rozpalte GHÍ.

2. Na GHÍ osmahněte na drobno nakrájenou cibuli.

3. Po 5 minutách přidejte nakrájenou mrkev.

4. Po dalších 5 minutách přidejte dobře propláchnutou quinou.

5. Přidejte rajčata z plechovky a větvičky rozmarýnu.

6. Zalijte vodou nebo vývarem a vařte 20 minut.

7. Následně přidejte řapíkatý celer a čínské zelí.

8. Vařte dalších 5–10 minut.

9. Přidejte zázvor, česnek, citron a nechte dojít pod pokličkou.