Linecké cukroví se pro svou oblíbenost stalo tradičním a v mnoha domácnostech nesmí na vánočním stole chybět. Co takhle letos vyzkoušet zdravější variantu?
Přinášíme vám lahodnou ořechovou verzi, kterou si jistě zamilujete stejně jako originál, ne-li víc!
Ingredience:
300g ořechové mouky (mandlová, lískoořechová, arašídová,..)
200g ovesných vloček
200g špaldové mouky
180g másla o pokojové teplotě
180g kokosového nektaru
špetka soli
Postup:
1. Ovesné vločky nameleme v mixéru na mouku a smícháme se všemi ostatními suchými ingrediencemi.
2. V robotu anebo ručně do směsi zapracujeme kokosový nektar a povolené máslo.
3. Těsto zabalíme do fólie a necháme na několik hodin (ideálně přes noc) odpočívat v lednici.
4. Druhý den těsto rozdělíme napůl a prohněteme rukama, aby povolilo.
5. Válení si usnadníme tak, že těsto položíme na pečící papír, překlopíme druhým papírem a vyválíme na tlouštku 3mm.
6. Vykrajujeme libovolné tvary.
7. Cukroví pečeme v troubě rozehřáté na 170°C 4-7 minut.
8. Po vychladnutí pomažeme marmeládou a přiklopíme.
Tip!: Pokud je těsto moc suché a špatně se s ním pracuje, nebojte se ho zvláčnit přidáním másla nebo trochou mléka.
Dobrou chuť!