MANDLOVÉ MLÉKO

Mandlové mléko je lahodná alternativa kravského mléka, kterou si zamilují nejen vegani. Pokud jste ještě tento osvěžující nápoj neochutnali, zkuste si rovnou vyrobit domácí verzi. Příprava je jednoduchá a jedná se finančně výhodnější verzi.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek mandlí
  • 2 hrnky vody
  • voda k namáčení mandlí


POTŘEBY:

  • mísa
  • síto na scezení
  • plátýnko
  • odměrka
  • mixér

POSTUP:


1. Namočte mandle přes noc nebo i na dva dny do vody. Vodu nezapomeňte vyměnit aspoň jednou pokud namáčíte déle než přes noc.

2. Sceďte vodu z namáčení mandlí a mandle dobře propláchněte. Voda, ve které se mandle namáčely obsahuje kyselinu fytovou, která snižuje využitelnost živin.

3. 2 minuty mixujte 1 hrnek mandlí s 2 hrnkama vody.

4. Do mísy dejte síto a přes síto dejte plátýnko nebo kus čisté bavlněné látky. Rozmixovanou směs přelijte do mísy přes síto s plátýnkem, které následně čistýma rukama vyždímejte.


TIP 1: Doslaďte mandlové mléko lžící datlového či kokosového cukru.

TIP 2: V lednici můžete nápoj uchovávat v uzavíratelné nádobě 1–2 dny

TIP 3: Zbytky z mandlí můžete použít jako mandlovou mouku na pečení, do kaší nebo k zahuštění omáček. Ideálně se hodí do klasické rajčatové omáčky na těstoviny. Stačí na závěr přidat trochu této směsi a omáčka získá trochu jiné grády! Vlhkou mandlovou mouku můžete vysušit v troubě při nízké teplotě 2–3 hodiny a následně uchovávat v mrazáku několik měsíců.

TIP 4: Čím déle budete namáčet mandle, tím krémovější bude výsledný produkt.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení