Mrkvový koláč

Vláčný nadýchaný mrkvový koláč si zamilujete. Připravte si ho doma podle tohoto receptu. Ingredience jsou veganské a jejich kvalitu máte pod kontrolou.

 

 

Ingredience:

Základní vrstva:

4 ks najemno nastrouhané mrkve

200 - 250g tygřích oříšků Goodie

150 - 200g datlí medjool Goodie

80 - 100g strouhaného kokosu Goodie

1 čl. cejlonské skořice

½ čl. nastrouhaného zázvoru (může být i sušený zázvor)

¼ čl. muškátového oříšku

špetka soli

 

Náplň:

200g kešu oříšků Goodie

¼ šálku vody

3 PL agáve sirup Goodie (BIO)

1 čl mleté ​​vanilky

1 - 2 PL čerstvé citrónové šťávy

špetka soli

⅓ šálky rozpuštěného kokosového oleje Goodie (BIO, RAW)

 

Postup:

  1. Nejprve si najemno nastrouháme mrkve.

  2. Datle necháme na cca 10 minut odležet v horké vodě. V kuchyňském robotu nebo mixéru nejprve mixujeme datle a oříšky. Tygří jsou tvrdší, takže to může trvat trošku déle.

  3. Potom přidáme nastrouhanou mrkev, strouhaný kokos, zázvor, muškátový oříšek, skořici, špetku soli a znovu mixujeme, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne nám základní vrstva, která se bude dostatečně „lepit“ a nebude se trousit.

  4. Připravíme si formu, kterou vysteleme pečícím papírem tak, aby byl papír až přes okraj. (Koláč se vám bude mnohem snáze vybírat z formy) Spodek formy si můžete trošku potřít olejem, aby se papír nehýbal, když budete vrstvu roztírat. Když máme formu připravenou, vrstvu rovnoměrně rozetřeme a dáme zachladit do mrazničky.

  5. Náplň připravíme tak, že mixujeme v kuchyňském robotu kešu, vodu, agáve sirup, mletou vanilku, sůl a citrónovou šťávu.

  6. Mixujeme, dokud nebude hedvábně hladká.

  7. Nakonec ke směsi přidáme kokosový olej a mixujeme.

  8. Hotovou náplň vylijeme na vychlazený základ a uhladíme.

  9. Hotový koláč dáme zchladit na cca 3 hodinky a poté můžeme podávat.

  10. Vrch koláče můžeme posypat oříšky, mrkvovými hoblinami či dozdobit baby mrkvičkami.

 

Dejte vědět, jak se vám recept povedl a jak vám chutná. Napište nám, budeme rádi.

 

Autorka receptu: Iva Kocová