Perníčky
Je to tu! Přinášíme vám další recept ze série zdravé cukroví. Tentokrát jsme pro vás připravili recept na perníčky. Upřímně, znáte někoho, kdo by je neměl rád? Kombinace lehce pikantního koření a medu je prostě jedinečná.
Ingredience
Těsto
- 250g žitné mouky
- 250g pšeničné nebo špaldové mouky
- 500g medu
- 100g xylitolu (můžete použít i moučkový cukr, ale xylitol je zdravější)
- 2 žloutky
- ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
Poleva
- 1 bílek
- 130g xylitolu (nebo moučkový cukr)
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup
1. Ve vodní lázni rozehřejeme med.
2. Do rozehřátého medu prosejeme obě mouky a zapracujeme těsto. Necháme vychladnout.
3. Po vychadnutí do těsta přidáme zbylé ingredience a pořádně zapracujeme, aby se všechny složky spojily.
4. Těsto zabalené do fólie necháme na několik hodin, ideálně přes noc, odpočívat v lednici.
5. Rozehřejeme troubu na 160 °C.
6. Těsto vyndáme z lednice a ihned rozválíme na pomoučeném vále na 3mm vysokou placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary.
7. Perníčky pečeme 10-15 minut.
8. Po vychladnutí zdobíme polevou pomocí potravinářského pytlíku nebo jehly.
Jak na polevu? Všechny ingredience smícháme dohromady a mícháme metličkou tak dlouho, až je poleva tuhá a nestéká ze lžíce.