Je to tu! Přinášíme vám další recept ze série zdravé cukroví. Tentokrát jsme pro vás připravili recept na perníčky. Upřímně, znáte někoho, kdo by je neměl rád? Kombinace lehce pikantního koření a medu je prostě jedinečná.
Ingredience:
Na těsto:
250g žitné mouky
250g pšeničné nebo špaldové mouky
500g medu
100g xylitolu (můžete použít i moučkový cukr, ale xylitol je zdravější)
2 žloutky
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
Na polevu:
1 bílek
130g xylitolu (nebo moučkový cukr)
1 lžička citrónové šťávy
Postup:
1. Ve vodní lázni rozehřejeme med.
2. Do rozehřátého medu prosejeme obě mouky a zapracujeme těsto. Necháme vychladnout.
3. Po vychadnutí do těsta přidáme zbylé ingredience a pořádně zapracujeme, aby se všechny složky spojily.
4. Těsto zabalené do fólie necháme na několik hodin, ideálně přes noc, odpočívat v lednici.
5. Rozehřejeme troubu na 160 °C.
6. Těsto vyndáme z lednice a ihned rozválíme na pomoučeném vále na 3mm vysokou placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary.
7. Perníčky pečeme 10-15 minut.
8. Po vychladnutí zdobíme polevou pomocí potravinářského pytlíku nebo jehly.
Postup na polevu:
Všechny ingredience smícháme dohromady a mícháme metličkou tak dlouho, až je poleva tuhá a nestéká ze lžíce.
Dobrou chuť!
Autor receptu: Kristýna Durasová