čas přípravy: 75 min.

Je to tu! Přinášíme vám další recept ze série zdravé cukroví. Tentokrát jsme pro vás připravili recept na perníčky. Upřímně, znáte někoho, kdo by je neměl rád? Kombinace lehce pikantního koření a medu je prostě jedinečná.


Ingredience

Těsto

  • 250g žitné mouky
  • 250g pšeničné nebo špaldové mouky
  • 500g medu
  • 100g xylitolu (můžete použít i moučkový cukr, ale xylitol je zdravější)
  • 2 žloutky
  • ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření

Poleva

  • 1 bílek
  • 130g xylitolu (nebo moučkový cukr)
  • 1 lžička citrónové šťávy

Postup

1. Ve vodní lázni rozehřejeme med. 

2. Do rozehřátého medu prosejeme obě mouky a zapracujeme těsto. Necháme vychladnout. 

3. Po vychadnutí do těsta přidáme zbylé ingredience a pořádně zapracujeme, aby se všechny složky spojily. 

4. Těsto zabalené do fólie necháme na několik hodin, ideálně přes noc, odpočívat v lednici. 

5. Rozehřejeme troubu na 160 °C.

6. Těsto vyndáme z lednice a ihned rozválíme na pomoučeném vále na 3mm vysokou placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary. 

7. Perníčky pečeme 10-15 minut. 

8. Po vychladnutí zdobíme polevou pomocí potravinářského pytlíku nebo jehly. 



Jak na polevu? Všechny ingredience smícháme dohromady a mícháme metličkou tak dlouho, až je poleva tuhá a nestéká ze lžíce.