Polomáčené hvězdičky

Vánoce se kvapem blíží a možná už jste přemýšleli a dávali si dohromady recepty na vánoční cukroví. Držíte se raději tradic a nebo zkoušíte své vlastní recepty? Následující recept je inspirovaný z knihy BioAbecedář od Hanky Zemanové. Hvězdičky se tak povedly, že se musí péct i několikrát před Vánocemi, neboť do Vánoc ani nevydrží. Pokud rádi pečete zdravě a zároveň si i rádi pochutnáte, neváhejte tento recept vyzkoušet.

 

INGREDIENCE:

  • 300 g špaldové mouky

  • 2 čl kypřícího prášku bez fosfátů

  • 1 čl skořice

  • 1 čl vanilky

  • 180 g kvalitního másla

  • 100 g datlového sirupu

  • 100 g lískových ořechů

  • 150 g datlí

  • 1 pl citronové šťávy

INGREDIENCE NA POLEVU:

POSTUP:

1. Troubu předehřejte na 120 a pražte cca 10–15 minut, po vychladnutí zbavte slupky.

2. Oříšky namelte v mlýnku nebo rozmixujte v mixéru.

3. Datle pokrájejte na velmi drobné kousky.

4. Všechny ingredience postupně zpracujte v těsto, které nechte odpočinout minimálně hodinu, maximálně týden v lednici.

5. Poprašte vál zlehka moukou a vyválejte z těsta cca 0,5 cm plát ze kterého vykrajujte hvězdičky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.

6. Pečte cca 10 minut na 180 , v horkovzdušné troubě na 160 

7. Ve vodní lázni rozehřejte ingredience na polevu kromě lískových ořechů.

8. Vychladlé hvězdičky namáčejte z poloviny do čokolády a následně zdobte mletými lískovými ořechy.

 

TIPY:

Vyzkoušejte místo mletých lískových ořechů naší lískoořechovou mouku. Usnadní to hodně práce a výsledek jistě bude stát za to!

Válení těsta velmi usnadňuje potravinářská fólie, díky které se těsto na válec nelepí.

 

Dobrou chuť! :-)

A nezapomeňte se pochlubit výsledkem na sociálních sítích!

 

AUTOR: 

IMG_4588 Kristýna Durasová více o autorovi zde