Vánoce se kvapem blíží a možná už jste přemýšleli a dávali si dohromady recepty na vánoční cukroví. Držíte se raději tradic a nebo zkoušíte své vlastní recepty? Následující recept je inspirovaný z knihy BioAbecedář od Hanky Zemanové. Hvězdičky se tak povedly, že se musí péct i několikrát před Vánocemi, neboť do Vánoc ani nevydrží. Pokud rádi pečete zdravě a zároveň si i rádi pochutnáte, neváhejte tento recept vyzkoušet.
INGREDIENCE:
-
300 g špaldové mouky
-
2 čl kypřícího prášku bez fosfátů
-
1 čl skořice
-
1 čl vanilky
-
180 g kvalitního másla
-
100 g datlového sirupu
-
100 g lískových ořechů
-
150 g datlí
-
1 pl citronové šťávy
INGREDIENCE NA POLEVU:
-
200 g kvalitní čokolády
-
30 g kokosového oleje
-
30 g mletých lískových ořechů na ozdobu
POSTUP:
1. Troubu předehřejte na 120 a pražte cca 10–15 minut, po vychladnutí zbavte slupky.
2. Oříšky namelte v mlýnku nebo rozmixujte v mixéru.
3. Datle pokrájejte na velmi drobné kousky.
4. Všechny ingredience postupně zpracujte v těsto, které nechte odpočinout minimálně hodinu, maximálně týden v lednici.
5. Poprašte vál zlehka moukou a vyválejte z těsta cca 0,5 cm plát ze kterého vykrajujte hvězdičky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
6. Pečte cca 10 minut na 180 , v horkovzdušné troubě na 160
7. Ve vodní lázni rozehřejte ingredience na polevu kromě lískových ořechů.
8. Vychladlé hvězdičky namáčejte z poloviny do čokolády a následně zdobte mletými lískovými ořechy.
TIPY:
Vyzkoušejte místo mletých lískových ořechů naší lískoořechovou mouku. Usnadní to hodně práce a výsledek jistě bude stát za to!
Válení těsta velmi usnadňuje potravinářská fólie, díky které se těsto na válec nelepí.
Dobrou chuť! :-)
A nezapomeňte se pochlubit výsledkem na sociálních sítích!
AUTOR:
![]() |
Kristýna Durasová | více o autorovi zde |