Rychlý hráškový krém s mátou

S příchodem jara je dobré zabarvit jídelníček více do zelena a odlehčit ho. Rychlý hráškový krém lehce zasytí, skvěle chutná, je jednoduchý na přípravu. Nebojte se servírovat 14.4. na zelený čtvrtek!

 

 

Porce: 4

Čas přípravy: 5 minut

Čas vaření: 20 minut

 

Ingredience:

500 g hrášku (čerstvý, mražený)

lístky máty (stačí za hrst)

1 větší cibule (nakrájená nadrobno)

olivový nebo klasický olej

3 stroužky česneku (protlačený)

1 menší cuketa nebo můžete použít i brokolici nebo 1 – 2 brambory

1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru

špetka muškátového oříšku

mletý pepř

špetka soli

1 čl česnekový prášek

1 čl cibulový prášek

 

Pro servírování:

olivový olej

tahini

kokosová smetana

oříšky

čerstvá máta

čerstvé pečivo, opečený chlebíček nebo bagetky

 

Postup:

  1. Ve větším hrnci si zahřejeme na mírném ohni klasický nebo olivový olej. Vložíme cibulku a restujeme cca 5 minut do sklovita.

  2. Potom přidáme česnek a 2 minuty restujeme. Potom přidáme cuketu nebo jinou zeleninu (klidně můžete použít brambory nebo i brokolici), česnekový a cibulový bio prášek.

  3. Zalijeme vývarem nebo vodou, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni. Po cca 5 – 10 minutách (když zelenina změkne) přidáme hrášek a vaříme ještě pár minut.

  4. Před dovařením ještě přidáme čerstvou mátu, osolíme, opepříme, můžeme přidat špetku muškátového oříšku.

  5. Dovaříme a vymixujeme tyčovým mixérem.

 

Servírujeme s tahini, polijeme trochou olivového oleje, můžeme přidat kokosový jogurt, oříšky a podáváme s opečenou bagetkou, chlebem nebo jiným pečivem.

 

Užijte si co nejvíce zelených receptů a dejte nám vědět, jak chutná!

 

Autor receptu: Iva Kocová