Pad thai je oblíbený tradiční pokrm původně z Thajska, který se díky své skvělé chuti, nutričním hodnotám a jednoduché přípravě rozšířil do celého světa. Existuje spoustu verzí, základem bývají nudle, zelenina a maso. Nezapomenutelný chuťový zážitek je zaručen při správné přípravě omáčky. Důležité je používat kvalitní čerstvé ingredience!
Doba přípravy a vaření: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
Omáčka:
5 PL tamari nebo klasické sójové omáčky
4 PL javorového nebo agáve sirupu /pokud nemáte použijte cukr
50 ml zeleninového vývaru nebo vody
2 PL rýžového octa
1 - 2 PL škrobu (omáčka ale nesmí být příliš hustá)
Pad Thai
1 balení Pad Thai nudlí
1 cibule (nadrobno nakrájená)
2 větší mrkve (nakrájené na tenké pásky)
1 žlutá paprika
1 zelená paprika
pár menších hlaviček brokolice
100g sušených hub (namočených na min. 15 minut v horké vodě)
3 stroužky česneku
Pro servírování:
nasekaný koriandr nebo jiné bylinky
limetky
chilli
Postup:
-
Nejprve si připravíme omáčku. Přidáme všechny ingredience pro přípravu omáčky do mísy, důkladně promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Odložíme stranou.
-
Uvaříme Pad Thai nudle dle návodu na obalu, cca 4-5 minut. Když jsou hotové, opláchneme je studenou vodou, scedíme a pokapeme olejem.
-
Ve woku nebo velké pánvi si zahřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme cca 3 minuty. Následně přidáme mrkev a česnek. Za stálého míchání opékáme cca 3 minuty, dokud mrkev trochu nezměkne.
-
Potom přidáme ostatní ingredience – papriky, houby, brokolici (zeleninu můžete zaměnit i za hrášek, zda lusky nebo bambusové výhonky).
-
Nakonec můžete zalít vodou z hub, která zůstala. Restujeme cca 5 minut (podle potřeby více). Potom přidáme omáčku, necháme ji přejít varem na cca minutu a přidáme nudle. Důkladně promícháme a necháme vařit ještě 2 minuty. Servírujeme s limetkou, mladou cibulkou, bylinkami nebo oříšky.
Autorka receptu: Iva