Velikonoční Mazanec

Tradiční mazanec by měl být nezbytnou součástí velikonoční hostiny. Dle tradic se peče na Bílou sobotu a podává se v neděli na Boží hod velikonoční. Před podáváním se tradičně chodí do kostela pro svaté pomazání, odtud vznikl název mazanec. Ten se následně konzumuje po návratu z kostela.

Ingredience

Na potření:

Jak na to?

  1. Připravíme si všechny ingredience. Sušené ovoce zalijeme rumem a dáme zatím stranou.

  2. Připravíme si kvásek. Do vlažného rostlinného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a jemně zamícháme. Kvásek zakryjeme a odložíme na cca 15 minut na teplé místo.

  3. Zatím si do větší misky prosejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme vanilkový, krystalový cukr, citrónovou kůru, máslo, špetku soli. Když máme kvásek připravený přidáme ho do mísy a uhněteme na hladké, nelepivé těsto. Do těsta postupně přidáváme plátky mandlí, rozinky a brusinky (pořádně okapané od rumu).

  4. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme pracovat cca 90 minut na teplém místě. Po vykynutí z těsta vytvoříme menší bochník, trošku zapracujeme a podebereme boky těsta.

  5. Mazanec přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem a zakrytý necháme kynout cca 15 minut. Před pečením uděláme nožem nahoře křížek a přendáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů cca 40 – 50 minut.

  6. Po upečení mazanec potřeme směsí rostlinného mléka, oleje a agave sirupu a posypeme plátky mandlí.

 

Autorka receptu: Iva Kocová

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení