Zeleninový quiche

Tradiční francouzský slaný koláč se obvykle připravuje se sýrem a se šunkou. Vyzkoušejte odlehčenou veganskou verzi. Hodí se jako předkrm nebo jako lehká večeře.

 

 

Ingredience:

400 g bílého tofu

150 g mouky (použila jsem hladkou)

250 ml vody

2 PL neslazeného madlového/ kokosového mléka

kukuřičný škrob (podle potřeby)

2 čl hořčice

50 g lahůdkového droždí Goodie

½ čl himálajské soli Goodie

2 stroužky česneku

1 čl kurkumy

1 PL nasekané petrželky

černý mletý pepř

1 čl česnekový a cibulový prášek

 

1 ks hotového těsta nebo si připravíte těsto podle návodu zde:

150 g mouky, 60 g kokosového nebo klasického oleje, špetka cukru a soli a voda podle potřeby - vodu zapracujte jako poslední, vypracujete hladké těsto)

 

Na obložení:

Můžete přidat jakoukoli zeleninu, kterou máte doma k dispozici

rajčata (žluté, klasické červené, premium, cherry, zelené, jakékoli), nakrájené na plátky

1 červená cibule (nakrájená na plátky)

1 červená paprika (nakrájená na plátky)

bylinky (tymián nebo rozmarýn, případně jiné)

 

Postup:

  1. Nejprve tofu osušíme od přebytečné vody. Potom přidáme tofu, hladkou mouku, mléko, hořčici, lahůdkové droždí, sůl, koření, kurkumu, nať, česnek a vodu do mixéru a vymixujeme na hladkou směs. Je-li třeba zapracujeme i škrob.

  2. Připravíme si formu, do které vložíme těsto a jemně přimačkáme do formy. Následně těsto propícháme vidiličkou. Směs nalijeme do formy na těsto a rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu.

  3. Navrch ukládáme nakrájenou červenou cibulku, různé druhy rajčat, papriku či bylinky. Jemně pozatláčíme do těsta.

  4. Pečeme na 180 stupňů cca 30 – 40 minut (podle toho jakou troubu máte), uvidíte i podle zbarvení těsta a nádivky na vrchu.

  5. Před podáváním a krájením necháme na 10 minut vychladnout. Podáváme s čerstvými bylinkami, lehkým zeleninovým salátem.

 

Dejte nám vědět, jak vám chutná, jak se recept povedl. Budeme rádi.

 

autorka receptu: Iva Kocová