Pekanové karamelky
Chutí připomínají karamel, proto si získaly název karamelky. Jsou výborné a autorce receptu kamarád nevěřil, že jsou v nich datle, protože ani trochu nechutnají jako typické datlové raw tyčinky/kuličky. Doporučujeme je vyzkoušet! Neobsahují žádný přidaný cukr a můžete je zařadit do seznamu vánočního cukroví a nebo si je připravit jen tak, pro radost!
Ingredience
- 15 medjool datlí namočených přes noc (cca 100 gramů)
- půl hrnku pekanových ořechů
- 1 lžíce vody, ve které byly namočené datle
- 3 lžíce ghí
- špetka himalájské soli
- 1 hrnek 100% nebo vysokoprocentní čokolády
- 1 lžička kokosového oleje
Postup
1. Datle si namočte přes noc nebo alespoň na pár hodin do vody. Pokud nestíháte, zalejte datle horkou vodou a nechte hodinu namáčet.
2. Poté datle dejte do mixéru, přidejte pekanové ořechy, lžíci vody, ve které byly datle namočené, 3 lžíce rozpuštěného ghí a špetku soli.
3. Vše promixujte do hladké hmoty. Tu pak dejte aspoň na 20 minut do lednice, aby ztuhla.
4. Mezitím si připravte polevu - 100% čokoládu rozpusťte spolu se lžičkou kokosového oleje na mírném plameni.
5. Z hmoty vytvarujte kuličky, které polévejte polevou a dejte na pečící papír.
6. Ozdobte kouskem pekanu a dejte přes noc do lednice ztuhout.
Tip č. 3: Můžete použít i jiné datle, než medjool, ale z nich jsou kuličky nejlepší. Vybírejte vždy bio a nesířené.